Yanardağ felaketi yaşayan Tonga'ya yüzlerce kişi Bitcoin gönderdi

Tongalı politikacı ve kripto savunucusu Lord Fusitu'a şimdiden 40 bin dolardan fazla para topladı

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai sualtı yanardağının patlaması üzerine Tonga'nın üzerinde bir bulut yükseliyor (Reuters)

Yıkıcı volkanik patlamanın ardından toparlanma çabalarına yardımcı olması için kurulan bir Tonga yardım fonuna yüzlerce kişi Bitcoin gönderdi.

Tongalı politikacı ve kripto para savunucusu Lord Fusitu'a tarafından kurulan Bitcoin cüzdanında, kullanıma açıldıktan sonraki üç gün içinde yaklaşık 250 bağışla 40 bin dolardan fazla para toplandı.

Hunga Tonga-Hunga Ha’apai yanardağının cumartesi günü sualtında patlamasının yol açtığı hasarın boyutları hala tam olarak bilinmese de küçük Pasifik ülkesinde bir insani kriz yaşanabileceği endişeleri sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökyüzünü kaplayan kül bulutu ülkeye uçuşları engellerken patlama aynı zamanda dünyanın geri kalanıyla iletişimi sağlayan denizaltı kablosunu kopardı.

Tonga hükümeti şimdiye kadar 50 yaşındaki Britanya yurttaşı Angela Glover, Nomuka adasından 49 yaşındaki bir erkek ve Mango adasından 65 yaşındaki bir kadın olmak üzere üç kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Glover patlamanın neden olduğu bir tsunaminin ülkenin alçakta bulunan Veitongo bölgesindeki sahil evlerini vurması sonrasında hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaya çıkan krizde Tonga'yı desteklemek için diğer BM kurumları ve ortaklarıyla birlikte çalışıyor.

İlk çalışmalar iletişim, lojistik, su ve sanitasyona odaklanıyor.
 


Onlarca kişi yardım çabalarına katkıda bulunmak için Lord Fusitu'a'nın kripto para bağışı çağrısını paylaşmıştı.

Lord Fusitu'a daha önce ülkedeki volkanların ürettiği jeotermal enerjiyi kullanan Bitcoin madenciliği tesisleri geliştirme planlarından bahsetmişti.

Lord Fusitu'a ayrıca parlamentoda mayısta yapılması planlanan bir oylamayla kripto para birimini Tonga'nın resmi para birimlerinden biri haline getirme teklifine öncülük ediyor. Teklif geçerse Tonga, geçen yıl dönüm noktası niteliğindeki yasayı yürürlüğe sokan El Salvador'un ardından dünyada Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul eden ikinci ülke olacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU