Kripto paranın ilk destekçilerinden ekonomist Taleb, Bitcoin'e dair fikrini neden değiştirdiğini açıkladı

Akademisyen, Bitcoin satın alanlara "embesil" de demişti

Lübnan doğumlu Nasim Nicholas Taleb'in Antifragility (Antikırılganlık), The Black Swan (Siyah Kuğu) ve Skin in the Game (Taşın Altındaki El) kitapları Türkçeye çevrilmişti (Reuters)

Eski kripto para destekçisi yazar ve akademisyen Nasim Nicholas Taleb, "Bitcoin'in bulaşıcı bir hastalık" olduğunu söyleyerek, kripto paranın spekülatif bir balon yarattığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki New York Üniversitesi'nde risk mühendisliği alanında çalışan Taleb, paylaştığı bir tweette "Bitcoin'i bulaşıcı bir hastalık olarak görüyorum. Yayılmaya devam edecek. Doygunluğa ulaşana kadar da, yani tüm saflar bu hikayeye kanıp yatırım yapana dek fiyatı artacak. Tüm saflar katıldığında, hakim anlayış bunu 'bariz' bir yatırıma dönüştürecek. Bu da azami kırılganlık demek" ifadelerini kullandı.

Geçen yıla kadar Bitcoin'in önde gelen savunucularından biri olan Taleb, ünlü Bitcoin destekçisi Lübnanlı ekonomist Saifedean Ammous'un 2017'de yayımlanan Bitcoin Standardı Merkez Bankacılığına Ademimerkeziyetçi Alternatif (The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking) kitabına önsöz de yazmıştı.
 


Kitapta hem Ammous hem de Taleb, kripto parayı geleneksel bankacılığın tekrar tekrar yol açtığı ekonomik krizlerden bir çıkış yolu olarak tanımlamıştı.

Fakat akademisyen, geçen yıl fikirlerini değiştirerek kripto paraya karşı açıklamalar yapmaya başlamıştı.
 


Temmuzda attığı bir tweette Taleb, Bitcoin satın alanlara "embesil" demiş, aralıktaki bir başka paylaşımındaysa Bitcoin için "Tuhaf ve düşük faiz oranlarının halihazırda kullanışsız hale gelmiş bir ürünü. Enflasyonla birlikte çökecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Taleb, yine geçen yıl yayımladığı bir makalesinde, kripto paranın hükümetlerin ekonomi piyasalarını kontrol etmesine karşı bir "güvence" olarak işlevsiz kaldığını savunmuştu.

Yazar ayrıca ekimde attığı bir tweette de Bitcoin'i, 17. yüzyılda Hollanda'da gerçekleşen ve genellikle tarihteki ilk ekonomik balon olarak bilinen "Lale çılgınlığı" olayına benzetmişti. Bu olayda, ülkede lale soğanlarının fiyatları aniden yükselip daha sonra çakılmıştı.



Independent Türkçe, Futurism, CNBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU