Kenyalı avokado yetiştiricileri, hırsızlara karşı silahlanıyor

"Bu halkın adaleti çünkü halk öfkeli"

Avrupa ve ABD'de avokadoya talep artarken, Kenya geçen yıl Güney Afrika'yı geçerek Afrika'nın en büyük avokado ihracatçısı haline gelmişti (BBC)

Kenya'nın kazançlı avokado sektörü suç çetelerinin hedefi haline gelince, avokado yetiştiricileri de kendilerini korumak için silahlı gruplar oluşturmaya başladı.

BBC'nin 16 Ocak tarihli haberine göre çiftçiler, tarlalarına giren silahlı hırsızlarla baş edebilmek için katı önlemler alıyor.

Murang'a bölgesinden kimliği paylaşılmayan bir avokado yetiştiricisi, BBC'ye açıklamasında "Tüm tarlayı tel çitle çevirebilirsiniz ama bu hırsızları engellemeye yetmiyor" diyerek, son yaşanan bir hırsızlık olayında şüphelilerin tarlaya telleri kesip girdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avokado yetiştiricisi, "Tüm sezon boyunca ürünlerinizi yetiştirmek için uğraşıyorsunuz, sonra bir gecede geliyorlar ve birkaç saat üçünde tüm avokadolarınız çalınmış oluyor" dedi.

Yetiştirici, yaşadığı zorluklardan sonra tarlanın etrafında nöbet tutması için silahlı bir ekip oluşturmak zorunda kaldığını anlattı.

"Ya biz ya onlar"

Ellerinde meşale, sopa ve palayla gezen 6 kişiden oluşan gruptan adını paylaşmayan bir kişi, son dönemde avokado çaldığı iddia edilen bir hırsızın öldürüldüğü olaya ilişkin "Ya biz canlı çıkacaktık ya da onlar. Maalesef kendimizi korumak zorundaydık" dedi.

"Yeşil altın" olarak da bilinen avokadoların hasadı, ülkede genellikle şubatla ekim arasında yapılıyor. Fakat çoğu yetiştirici, ürünlerini hırsızlardan koruyabilmek için erken hasat yapmak zorunda.

Bu sorundan mustarip olan avokado yetiştiricilerinden Kinyua Mburugu, BBC'ye açıklamasında "Gelecek 5 yılda bence halkın çoğunun çay tarlası olmayacak. Avokadolar en iyi seçim" dedi.
 


Ülkenin doğusundaki Meru kasabasında bir avokado çiftliği bulunan Mburugu, hırsızları engellemek için erken hasat yapmak zorunda kaldığını fakat gelecekte hırsız çeteleri çiftliğine yerleştirdiği bilgisayar ve güvenlik sistemi sayesinde durdurmayı planladığını söyledi.

"Drone sistemi kurmayı düşünüyoruz"

Mburugu'nun yaklaşık 4,04 hektarlık tarlasında 200'den fazla oldun avokado ağacı bulunuyor. Yetiştirici, oğlunun tarlanın üzerinde 7/24 drone uçurarak güvenliği sağlamayı teklif ettiğini de söyleyerek, elde ettikleri gelirle ileride bu sistemi kurabileceklerini belirtti.

Avokado yetiştiricisinin ürünlerini koruyan ekibin başındaki Julius Kinoti, yakın zamanda tarlaya giren bir hırsız çetesini yakaladıklarını, durumu polise ihbar ettiklerini fakat güvenlik güçlerinin bu tür olayları engellemede yetersiz kaldığını savundu.

Kinoti, polis hırsızlara karşı daha etkili yöntemler geliştirmezse, daha fazla çiftçinin olayları engellemek için yasadışı yöntemlere başvurabileceği uyarısında bulunarak, "O gece hırsızları biz yakaladık. Eğer etraftakileri haberdar etmek için uyarmasam, köylüler gelip onları öldürürdü. Bu da halkın adaleti çünkü halk öfkeli" dedi.

Kenya, Doğu Afrika'nın avokado tedarikinde lider konumda. 2020'de Avrupa'ya bölgeden 148 milyon euro değerinde avokado ihracatı yapılmıştı.



Independent Türkçe, BBC, Fresh Plaza

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU