BM uzmanları İran'ı reşit olmayan Şahbazi'yi idam etmekten vazgeçmeye çağırırdı

20 yaşında olan Şahbazi 2018’de, henüz 17 yaşındayken dört kişi arasında meydana gelen kavga sırasında bir sınıf arkadaşını bıçaklayarak öldürmekten tutuklanmıştı

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Birleşmiş Milletler’den bir grup bağımsız uzman dün İran’a yaptığı çağrıda küçük yaştayken okul arkadaşını öldürmekten hüküm giyen Hüseyin Şahbazi’nin idamını derhal durdurmaya çağırdı.

Sözkonusu uzmanlar AFP tarafından aktarılan açıklamalarında “İran makamlarını idamı derhal ve kalıcı olarak durdurmaya ve uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, verilen ölüm cezasını kaldırmaya çağırıyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın haberine göre, şu an 20 yaşında olan Şahbazi 2018’de, henüz 17 yaşındayken dört kişi arasında meydana gelen kavga sırasında bir sınıf arkadaşını bıçaklayarak öldürmekten tutuklanmıştı.

İran'daki çocuk hakları, yargısız infazlar, işkence ve insan hakları ihlalleri ile ilgili endişeli olan dört BM uzmanı, mahkemenin kararını kısmen işkence altında alındığı söylenen itiraflara dayanarak aldığını vurguladılar.

Birleşmiş Milletler tarafından atanan ancak kurumdan bağımsız çalışan uzmanlar, Şahbazi’nin 11 günlük polis sorgusu sırasında avukata ve ailesine erişimi olmadığına dikkat çektiler.

85’ten fazla çocuk idam bekliyor

İnfazın bu ayın beşinde yapılması planlanıyordu ancak gerçekleştirilmedi. Şahbazi’nin ‘halen infaz riskiyle karşı karşıya olduğu’ konusunda uyaran uzmanlara göre ise idam sadece geçici olarak askıya alındı.

Açıklamalara göre bu, Şahbazi’nin idamının dördüncü kez ertelenmesiydi. Uzmanlar, infaz tarihlerinin tekrar tekrar ertelenmesinin Şahbazi ve ailesi için kalıcı psikolojik acı ve ızdıraba neden olduğunu bildirdiler. Daha önce de Tahran’a Şahbazi davasıyla ilgili endişelerini dile getirdiklerini kaydettiler.

BM uzmanları tarafından yapılan açıklamada ayrıca ‘uluslararası hukukun, 18 yaşın altındaki kişilere ölüm cezası verilmesini yasakladığı’ ve ‘İran’ın idamı durdurarak uluslararası yükümlülüklere saygı göstermesi gerektiğini’ vurgulandı.

İran’da hüküm giymiş 85’ten fazla çocuğun verilen idam cezasının uygulanmasını beklediği belirtiliyor.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU