İşgal, iç savaş ve Taliban'a rağmen üretimi sürüyor: Afgan halıları 50 bin kişiye iş imkanı sunuyor, 21 ülkeye ihraç ediliyor

Afganistan'ın kültür ve geleneğini yansıtan Afgan halıları, ülke genelinde 50 bin kişiye çalışma imkanı sunuyor. Taliban'ın radikal kısıtlamaları neticesinde işsiz kalan Afgan kadınlar, halı dokuyarak hayata tutunmaya çalışıyor

Afganistan'da Ağustos 2021'de Taliban'ın ülke yönetimini eline geçirmesiyle başlayan siyasi istikrarsızlığa rağmen, Afgan halısının yurt dışı ihracatı devam ediyor.

Afgan halıları 21 ülkeye ihraç ediliyor. En çok ihraç edilen ülkelerin başında ABD, Çin, Rusya, Pakistan, Türkiye ve Avrupa ülkeleri geliyor. 

Edinilen bilgilere göre 2021 yılında 1 milyon metrekare Afgan halısı yurt dışına ihraç edildi.
 

Halı-5.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Masallara, romanlara konu olmuş, geçmişi bin yıllara dayanarak bugüne ulaşmış Afgan halıları, ülkedeki 40 yılı aşkın işgal ve iç savaşa rağmen ününü koruyor.
 

Halı-10.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

El emeği göz nuru halılar, daha çok kadınlar tarafından dokunuyor.

Ağırlıklı olarak devlet dairelerinde, medyada ve özel sektörde çalışan ve Taliban'ın radikal kısıtlamaları neticesinde işsiz kalan Afgan kadınlar, halı dokuyarak hayata tutunmaya çalışıyor.
 

Halı-9.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Afgan halıları 50 bin kişiye çalışma imkanı sunuyor

Taliban'ın 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçirmesiyle, kadın-erkek birçok insan işlerini kaybetti. Afganistan'ın kültür ve geleneğini yansıtan Afgan halıları ise, ülke genelinde 50 bin kişiye çalışma imkanı sunuyor. 
 

Halı-11.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Ülkede kaç halı atölyesinin bulunduğuna dair devlet yetkilileri bilgi veremiyor ancak yalnızca başkent Kabil'de, daha çok kadınlar tarafından yürütülen 500 halı atölyesi mevcut. 
 

Halı-8.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Halı uzmanları Afganistan'da 20 çeşit halının bulunduğunu söylüyor. Bu halılar daha çok ülkenin kuzey bölgesinde dokunuluyor.
 

Halı-4.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Renk renk, desen desen dokunulan Afgan halıları, kalitesine göre değişkenlik gösteriyor. Metrekaresi 50 dolardan 200 dolara kadar varıyor. En kaliteli ve en pahalı olanı da ipek halısı. 
 

Halı-2.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

90 yıllık aile mesleği

Kabil'deki halıcılar çarşısında, 20 yıldan bu yana halı satarak geçinenlerden biri Muhammed Eyub.

Dedelerinin 90 yıl önce halı dokuma mesleğine başladığını söyleyen Eyub, son günlerde Afgan halısına ülke içinde ilginin azaldığını; fakat yurt dışına ihracatın devam ettiğini söyledi.

Bu aralar halı satışları pek iyi değil. Önceki yıllar daha iyiydi. Afgan halılarını daha çok yabancılar satın alıyorlar. Hava yolu kapalı olduğu için bugünlerde Pakistan üzerinden ihracat yapıyoruz. Yabancılar daha çok çöp renk (ağaç rengi) ve renkli halıları seviyorlar. Kırmızı halılar da en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
 

Halı-7.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Dünyaca ünlü Afgan halıları, çekiciliğini korumaya devam ediyor. Kökleri bin yıllara uzanan halılar, yaklaşık 21 çeşit olarak dokunuyor. En meşhur olanları da çöp renk (ağaç rengi), kızıl ayak, biljik, tahta renk, hal mohammadi ve ipek halısı.
 

Halı-3.JPG
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Halı satışında düşüş yaşandığını ancak işsizlik nedeniyle halı dokuyanların sayısının çoğaldığını belirten Halıcılar Derneği yönetim kurulu üyesi Muhammed Asıf da şunları söyledi:

Resmi rakamlara göre geçen yıl 700 metrekare halı yurt dışına ihraç edildi. Bu yıl ise ülke genelinde 900 bin metre kare halı üretildi. Bu rakamlar, halı üretiminin arttığını gösteriyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU