Gökçeada'da Yıldızkoy'u imara açan plan iade edildi

Gökçeada Belediye Meclisi'nden İYİ Parti'nin oylarıyla oy çokluğuyla geçen Yıldızkoy’un imara açılması kararı, Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından iade edildi

Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin ilk ve tek sualtı milli parkının bulunduğu Yıldızkoy'un imara açılması kararı Çanakkale Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu tarafından iade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce bir kısım planları onaylanmış Yıldızkoy ile ilgili son imar planı Gökçeada Belediye Meclisi'nden İYİ Parti'nin oylarıyla oy çokluğuyla geçmişti. 

4 Ekim'de belediye meclisinden geçen plana CHP'liler ret oyu kullanırken AK Parti'liler ise çekimser kalmıştı. 

Gündeme geldiği günden beri kamuoyunun tepki gösterdiği 288 dönümlük bir araziyi kapsayan koruma imar planı Çanakkale Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu tarafından teknik ve usul eksiklikleri gerekçesiyle iade edildi. 

Kararın son paragrafında, Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6'ncı maddesine atıf yapılarak, hali hazırda sunulan imar planının ilgili hükümle çeliştiği kaydedildi.

Koruma Bölge Kurulu Müdürü Çağman Esirgemez'in imzasını taşıyan kararda, eksikliklerin giderilerek ve güncel sit alanı sınırlarının bütününü kapsayacak şekilde koruma amaçlı nazım imar planını hazırlanarak sunulmasını talep etti. 

İmar kararının Gökçeada Belediye meclisinden geçmesinin ardından birçok vatandaş tepki göstermiş, adada inisiyatif kurularak imar kararına karşı mücadele başlatılmıştı. 

Ada Dayanışması, başlattıkları mücadelenin sonunda Çanakkale Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nun verdiği bu karardan mutlu.

Independent Türkçe'ye kararı değerlendiren Ada Dayanışması, "Karar çok olumlu. Eksikliklerin yeni çıkması mümkün değil. Bu yeni bir konu değil. Kurulun 10 senedir eksiklikler yönünde bir görüş bildirmeyip şimdi bildiriyor olması aslında Ada Dayanışması'nın ve alana ilişkin ulusal çaptaki dikkat çekici baskıların sonucu olarak değerlendiriyoruz bu kararı. Bunun üzerine Kurul, topu çevirmeye yönelik bir hamlede bulundu. Bu bizim açımızdan çok önemli çünkü zaman kazandırdı" açıklamasında bulundu. 

Ada Dayanışması şu anda Kurul'un planı iade etmesinin ardından Gökçeada Belediyesi'nin revizeler için planı şehir plancısına gönderdiğini söyledi. Ada Dayanışması, bu süre zarfında Yıldızkoy'a her hangi bir fiziki müdahalede bulunulamayacağını dile getirdi.

Ayrıca Ada Dayanışması, Kurul'un kararının bir önceki 5000'lik planın yürürlüğe girmesi takdirinde yine bağlayıcı olacağının altını çizdi. 
Öte yandan adalılar imar planına karşı da dava açmaya hazırlanıyor.

Ada Dayanışması, şu an avukatlara tüm evrakların teslim edildiğini ve dava açma aşamasında olduklarını belirterek, "5000'lik planın tamamen iptal edilmesini ve arkasından da 100 binlik planın da revize edilmesi yönünde kalıcı bir kararın peşindeyiz. Kurulun bugünkü kararı yarın değişebilir. O yüzden bu davayı açıyoruz ve 100 binlik planın iptal edilerek Yıldızkoy'un yeşil alan gibi halka açık olmasını istiyoruz" bilgisini paylaştı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU