Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk

Erdoğan konuşmasında, "Beşeri sermayeyi bilim insanlarımıza, mühendislerimize hatta ilkokul çocuklarımıza ayırdığımız sermayeyi artırmak için sürekli çalışıyoruz. Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katılarak açıklamalarda bulundu.

İnsanlığa faydalı çalışmaların tüm insanlığın ortak değeri olduğunu söyleyen Erdoğan, "Batı söylemekte imtina etse de bugünkü bilimin temeli Doğu medeniyetidir" dedi.

"O dönemin bilim insanları hep bizim medeniyetimizden çıkmıştır" ifadesini kullanan Erdoğan şöyle devam etti:

Ömer Hayyamlar Biruniler bizim medeniyetimizin çatısı altından çıkmıştır. Elbette sadece geçmişteki başarılarımız ile iftihar ederek bir yere varamayız. Ancak geçmişten bugüne köprü kurmadan da bir yere varamayız. Hayıflanmak çözüm değildir, yapmamız gereken üzerimize düşeni yerine getirmek, çalışmak, üretmek ve yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her zaman dediğim gibi: Yiğit düştüğü yerden kalkar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Erdoğan, bilimin Türkiye'nin siyasi bağımsızlının da teminatı olduğunu vurgulayarak, "Son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmayada devam ediyoruz" diye konuştu.

"Beşeri sermayeyi bilim insanlarımıza, mühendislerimize hatta ilkokul çocuklarımıza ayırdığımız sermayeyi artırmak için sürekli çalışıyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" dedi.

Erdoğan, bilim ve teknoloji alanında çalışmaların devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

Ülkemize gelen ve ülkemizdeki yerleşik bilim insanlarımız nanoteknolojiden robotik teknolojiye kadar birçok yüksek bütçeli araştırmalar yürütüyorlar. Hocalarımızın yetiştirdidği gençler milyar dolar değerlemeye sahip girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bilim insanlarına destek olmak boynumuzun borcudur. Aziz Sancar hocamız adına verilecek doktora sonrası bursu daha önce duyurmuştuk. Ocak 2022'de başlıyoruz. Yeni bir burs programını daha duyurmak istiyorum. Bilim alanındaki çok kıymetli çalışmaları ile bilinen Fuat Sezgin hocamız adına burs programı açıyoruz. Bilim insanlarımıza bu burs ile destek vereceğiz.

Erdoğan ayrıca, üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına olan ilginin istenilen seviyede olmadığını söyleyerek "Gençlerin temel bilimlere olan ilgisini artırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU