Demirören'e "kirli" dediği için açılan davada karar çıktı... Mehmet Baransu'ya bin 300 lira para cezası verildi

Duruşmada son sözü sorulan Mehmet Baransu, "Yıldırım Demirören'e 'kirli adam' dedim. Demirören kirliyi mi hakaret olarak kabul etmiş, adamı mı?" dedi

Yıldırım Demirören (solda), Mehmet Baransu (sağda) 

Katıldığı bir televizyon programında Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören'e yönelik 'kirli' diyen Mehmet Baransu'nun hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.

Mahkeme, Baransu'ya bin 300 lira adli para cezası verdi. Duruşmada son sözü sorulan Baransu, "Yıldırım Demirören'e 'kirli adam' dedim. Demirören kirliyi mi hakaret olarak kabul etmiş, adamı mı?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakaret suçlamasıyla dava açıldı

"Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" suçlamalarıyla 2015 yılının mart ayından beri tutuklu bulunan Mehmet Baransu'nun katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler, Yıldırım Demirören tarafından yargıya taşındı. 

Baransu'ya, 2 Mayıs 2013'te katıldığı programda, Demirören'den söz ederken "Yıldırım Demirören'in, kirli bir adamın, -bunu her yerde kullandım, beni mahkemeye versin diye hep ısrarla söylüyorum- yaptığı ortada. Sahte belgelerle Beşiktaş'ı göndermedi. Yaptığı işler ortada. Kirli bir adamın yaptığı bu kirliliği temizlemek için uydurduğu kılıflar" sözleri nedeniyle dava açıldı.

Yerel mahkeme beraat verdi, Yargıtay bozdu

Bakırköy 48. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 24 Mart 2015'te karar çıktı.

Mahkeme, Baransu'nun Demirören'e yönelik sözlerini 'sert bir üslupla yapılan kaba ve nezaket sınırlarını aşan ağır eleştiri' kapsamında kaldığına karar vererek beraatine hükmetti. 

Yerel mahkemenin verdiği beraat kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. 19 Ekim 2020'de bozulan karara göre, Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Baransu'nun sözlerinin canlı yayında tek taraflı bir programda getirilmesi, tartışma ortamında söylenmemesi ve aynı sözlerin birçok kez tekrar edilmesi nedeniyle Demirören'in onur, şeref ve saygınlığını rencide edici nitelikte olduğu belirtildi ve beraat kararını bozdu.  

"Kirli" mi hakaret, "Adam" mı?

Yeniden başlayan yargılama bugün sonuçlandı. Baransu, duruşmadaki son sözünde, "Yıldırım Demirören programda söylediğim kirli lafını mı yoksa adam lafını mı hakaret kabul etti? Bu belli değildir. Keşke dilekçesinde bunu belirtseydi" dedi.

Baransu'nun avukatı Çiğdem Koç ise savunmasında "Demirören bankadan aldığı krediyi ödeyip ödemediğini açıklasın dese bu hakaret olacak mıydı?" ifadesini kullandı.

Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yapılan duruşmada, Mehmet Baransu'yu bin 300 lira adli para cezası verilmesine hükmetti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU