Irak'ın sorunu konser verilmesi mi?

Protestoculardan biri, "Konser, Irak toplumunu yok etmeye yönelik Siyonist bir planın parçası" dedi

Iraklı sanatçı Sacide Abid geçen hafta Bağdat'taki Yermuk Kulübü'nde konser verdi. Asi el-Hallani’nin de aralarında bulunduğu Arap sanatçıların gece konserleri  'dine ve ahlaka aykırı' olduğu gerekçesiyle iptal edildi / Fotoğraf: AP

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır gibi ülkelerde sanatsal, kültürel ve eğlence etkinlikleri gelişiyor. Öncülerden büyük bir katılıma tanık oluyoruz ve kısa sürede düzenlenen birçok konserin biletleri tükendi.

Etkinliklerinin bolluğu ve çeşitliliği ile hayranlık uyandıran Riyad Sezonu, Formula Cidde, Kızıldeniz Film Festivali, Hail Rally, Tantora Festivali ve daha birçoğu. Tören ve etkinliklerin çeşitliliği açısından BAE'deki Emirates Expo 2020 yeterlidir.

Dahası da var. Bu, Arap ve İslam medeniyetinin sanat, bilim, medeniyet, entelektüel şahsiyetler ülkesi Irak'ta sanat ve kültür açısından acı bir gerçekle eş zamanlı olarak gerçekleşiyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İslamcı hareket ve grupların üzerine çullandığı ve hayatı sarmalamaya başladığı Bağdat'ta bazı sanatsal etkinlikler gerçekleştirildi. Ancak melankoliklerin maharetiyle bu etkinlikler "diri diri gömüldü".  

Geçen hafta, eğlence hizmetleri sektöründeki Iraklı bir şirket, Bağdat'ta düzenlediği konserleri durdurmak zorunda kaldı. Arap sanatçıların katılımı ile gösteri geceleri düzenlemesi gereken Arap şirketleriyle olan sözleşmelerini iptal etti.

İran yanlısı milislerin yüzlerce destekçi ve üyesi, Bağdat'taki 'Sinbad Land' eğlence kompleksinin ve konser salonunun önünde bir araya geldi.

Protestoculardan biri, "Konser, Irak toplumunu yok etmeye yönelik Siyonist bir planın parçası" dedi.

Gariptir ki, edep ve ahlakı korumak için öfkelendiğini iddia eden, ahlaki günahlara düşmekten çekinmiyor!

Sanat konusundaki zorbalığını genelleyen Cafer el-İbrahimi, özellikle Bağdat'ta bir konser veren Mısırlı sanatçı Muhammed Ramazan'a (Mohamed Ramadan) sözlü saldırıda bulunarak ve koyu ten rengi nedeniyle onunla alay etti!

Burada işimiz, sanatçı Ramazan'ın sergilediği performansların niteliğini yargılamak ya da desteklemek değil. Mesele şu ki, dini müdafaa iddiasında bulunan bir adam, cahiliye adetlerinden birini sergiliyor. Bunun bir benzeri Sahabi Ebu Zerr ile meşhur kıssayla hadis-i şeriflerde de zikredilir.

Bu insanların bozulmasından endişe ettikleri ahlaktan bahsederken, Bağdatlı bir başka vaiz, Irak toplumunun 'ahlakının tamamen çökmesi' konusunda bizi uyarıyor. Sanki yağma, mali yolsuzluğun yaygınlaşması, kamu hizmetlerinin, sağlığın, eğitimin ve altyapının çökmesi, iç çekişmelerin tohumlarının atılması ve devletin kendisinin yanında mini devletler oluşturulması ile 'tecavüze uğraması' bir ahlaki çöküş değil!
 


Irak'ta bir döneme damga vuran bir isim olan ve Iraklıların çoğu tarafından sevilmeyen eski Başbakan Nuri el-Maliki, popülizm fırsatını kaçırmak istemediği için hükümet ve Kültür Bakanlığı'nın onayıyla etkinlikleri düzenleyen şirketin yasaklanmasıyla ilgili garip bir yorum yaparak şöyle dedi:

Ümmet, buna sessiz kalamaz (…) Bu, hükümetin değil, bizim, aktivistler ve alimlerin sorumluluğundadır.


Yani fetvalar, A.B.C'yi devletin ve hükümetin yetkilerinden daha fazla yetkilendiriyor?!

Peki kimi?

Eski bir başbakan ve gelecekteki Irak parlamentosunda bir meclis grubunun liderini!

Irak'taki asıl yozlaşma, şarkı söylenip dans edilmesi değil, devletin parçalanıp yabancı bir devlete ilhak edilmesi, devlet ve halkın parasını talan etmek, cahilleri ve yandaşlara mevki makam vermek, Musul'u IŞİD'in pençesine bırakmak, batı ve kuzey Irak'taki diğer beldelerden önce Nasıriye, Basra, Amara, Semave, Necef, Kerbela ve Kazımiye'deki gençler ve kadınların kalplerine hüsran ekmektir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU