Kılıçdaroğlu: Bugün bankalardaki mevduatın yüzde 66'sı döviz, çünkü vatandaş güvenmiyor

Döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Hepimiz, dolara endekslendik. Dolar düştü, dolar yukarı çıktı, dolar aşağı indi" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde STK'lar, muhtarlar ve kanaat önderleri ile bir araya geldiği toplantıda konuştu.

Türkiye'deki ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Piyasalar yangın yeri, mutfaklar yangın yeri. Buradan çıkması lazım Türkiye’nin. Çıkmasının yolu da değişikliktir, değişimdir, en büyük hakem halktır. Halka gitmek lazım, halkın oyunu istemek lazım. Sandığı koymak lazım" dedi.

Döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin yorum yapan Kılıçdaroğlu, "Hepimiz, dolara endekslendik. Dolar düştü, dolar yukarı çıktı, dolar aşağı indi" dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Çocuğunu akşam aç yatıran anne hangi dolarla ilgilenir? Bunların milyon dolarları yok. Dolayısıyla bugün açlık ve sefalet var Türkiye’de, yoksulluk var Türkiye’de. Bunun çözülmesi lazım. Her çocuğun yatağa karnı tok yatması lazım. Annenin bu konuda elinden gelen çabayı gösterdiğini biliyoruz. Ama imkanlar vermek lazım, o imkan olmazsa sorunu çözemeyiz, çözmekte zorlanabiliriz.

"İki kırmızı çizgimiz var"

"Oturalım bir helalleşelim; ne oluyor bu Türkiye’de, niye kavga ediyoruz?" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu,  "Bu bereketli topraklarda hepimizin huzur içinde yaşaması lazım. Birlikte yaşamamız lazım, gidecek başka bir yerimiz yok. İki kırmızı çizgimiz var onun da altını özenle çizmek isterim. Birincisi vatan, ikincisi bayrak. Onun dışında herkesle oturur, konuşuruz" diye konuştu.

"Bankadaki mevduatın garantisinin dolarla verilmesi bu yanlıştır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Bankadaki mevduatın garantisini dolarla verirseniz, faizin garantisini dolarla verirseniz bu olmaz, bu yanlıştır. Milli paramızın itibarını düşürmeye kimsenin hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. Para bizim paramız. İtibarsız kılarsanız paranın değeri düşer. Bugün bankalardaki mevduatın yüzde 66’sı döviz. Niçin, vatandaş güvenmiyor. Tasarrufum var, dövize yatırdım. Bu tablonun da değişmesi lazım. Değişmesi için de ahlaklı bir siyasetin Türkiye’yi yönetmesi lazım. İşin özeti bu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU