İran, Arap Körfezi'ndeki tatbikatta balistik füze ve SİHA kullandı

İran, 2 bin km menzile sahip balistik füzelerinin bölgedeki İsrail ve ABD üslerine ulaşabileceğini öne sürüyor

Devrim Muhafızları dün Arap Körfez'deki tatbikatlar sırasında seyir füzesi fırlattı / Fotoğraf: Tasnim

İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri hedef alma planları ile ilgili Tel Aviv-Washington hattında gerilimin arttığı bir dönemde İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları'nın dün Arap Körfezi’nde gerçekleştirdiği savaş tatbikatları kapsamında seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullandığını bildirildi.

İran medyası tatbikatlarda aynı anda 5 seyir füzesi ve her biri iki hedefi vurabilen SİHA’lar fırlatıldığını bildirdi. Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansının aktardığına göre 5 günlük tatbikatların ikinci gününde SİHA’ların 17 sabit ve hareketli hedefi vurma testi gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’tın haberine göre, Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada dünkü tatbikatların sabit ve hareketli hedeflere yönelik operasyonlar ile hava çıkarma harekatını kapsadığı bildirildi. Tatbikatlara Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri’ne ait iki Sukhoi Su-22 savaş uçağı da katıldı.

Reuters’ın haberine göre İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami şu açıklamada bulundu:

Devrim Muhafızları donanmasının balistik füze kullanması yeni bir duruma işaret ediyor. Balistik füzeler hedeflerini yüzde 100 isabetle vurabiliyor.

Devrim Muhafızları deniz biriminin yeni yapay zeka teknolojileri ve farklı menzillerde İHA’lar kullanma teknikleri edindiğine dikkat çeken Selami, bu güçlerin ‘olgunlaşma’ yolunda olduklarını vurguladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bugün oldukça gerçekçi ve isabetli bir tatbikata tanık olduk. Bu tatbikatlar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gücünü, sistemlerin etkinliğini ve dakikliğini gözler önüne serdi. Devrim Muhafızları’na ait deniz dronları, hedefleri farklı mesafelerden vurdu. Tatbikatlarda hedefleri vurmada doğruluk, farklı kapsamlarda esneklik, hem sabit hem de hareketli hedefler üzerinde aynı anda çalışabilme yeteneği öne çıktı.

Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengseri de şu açıklamada bulundu:

Kuvvetimizi bölgeyi ateşe vermek isteyen her türlü güce yönlendireceğiz. Tatbikatlar, düşman mevkilerine yönelik istihbarat ile başladı. Ada kıyılarını ve karasularını kapsayacak şekilde siber mücadeleye başvuruldu. Yerel üretim ekipmanlar kullanıldı.

İran, 2 bin km menzile sahip balistik füzelerinin bölgedeki İsrail ve ABD üslerine ulaşabileceğini öne sürüyor.

Tahran dün, İsrail'in kendisine yönelik herhangi bir hamlesine ‘ezici’ bir yanıt verileceği uyarısında bulundu. Nitekim uluslararası alanın önde gelen ülkeleri ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirme çabalarına karşı çıkan İsrail, diplomasinin Tahran'ın nükleer bomba elde etmesini engelleyememesi halinde askeri seçeneğe başvuracağı tehdidinde bulunuyor. İran ise nükleer programının hedeflerinin barışçıl olduğunu savunuyor.

İran’ın sözkonusu tatbikatları, Tahran'ın askeri liderlerine yönelik düzenlenen suikastların ikinci yıl dönümüne gerçekleşti. General Kasım Süleymani, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU