Çin'den ABD'li yetkililere yaptırım kararı

ABD'li bir din özgürlüğü heyetinin mensuplarının Çin'e girişine izin verilmeyecek

Arşiv: Çin'in Müslüman Uygur azınlığa uyguladığı iddia edilen zulmü protesto eden bir göstericinin tuttuğu pankart (AFP)

ABD'nin önceki haftalarda yetkililerine yaptırım uygulamasına misilleme olarak Çin, ABD'li bir din özgürlüğü heyetinin 4 mensubunun ülkeye girişini yasakladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cao Lician salı günü, ABD yönetiminin Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) üyelerinin Çin anakarasına, Hong Kong'a ve Makao'ya girişine izin verilmeyeceğini söyledi.

Sözcü, heyet üyelerinin varsa ülkedeki varlıklarının dondurulacağını ve Çin yurttaşlarının söz konusu kişilerle ticaret yapmasının yasaklandığını ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

USCIRF'in 4 üyesinin, başkan Nadine Maenza, başkan yardımcısı Nury Turkel ile heyetin komisyon üyeleri Anurima Bhargava ve James W. Carr olduğu belirtildi.

1998'de kurulan USCIRF, ABD yönetiminin din özgürlüğünün tehlikede olduğu kabul edilen ülkeler için politika önermek ve değerlendirmekten sorumlu federal kuruluşudur.

Bahse konu yaptırımlar, ABD Temsilciler Meclisi'nin diğer adımlarının yanı sıra zorla çalıştırma endişeleri sebebiyle Sincan'dan ithalatı yasaklayan bir yasa geçirmesinden haftalar sonra geldi.

ABD Hazinesi 10 Aralık'ta, Çin'in Sincan bölgesindeki Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik baskıya karışmakla suçladığı iki yetkiliye karşı yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

Pek çok insan hakları grubunun Pekin'i soykırımla suçlamasına karşın Çin, Uygurları suiistimal ettiğini veya hukuka aykırı biçimde gözaltı merkezlerinde tuttuğunu reddediyor.

ABD Hazinesi, 2018'den bu yılın başlarına kadar bölge hükümetinin başkanlığını yürüten Şöhret Zakir'in yanı sıra, Zakir'den sonra başkan olan ve daha önce başkan yardımcılığı görevini yürüten Erkin Tuniyaz'ı da hedef almıştı.

ABD yaptırımlarına karşı misilleme tehdidinde bulunan Cao şunları söyledi:

ABD, sözümona yaptırımları geri çekip Sincan'ın işlerine ve Çin'in içişlerine karışmayı bırakmalı.

Çin, durumun gelişimine göre daha fazla yanıt verecek.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU