Trump’ın İran kriziyle ilgili soruya yanıtı: Avrupalılar umurumda değil!

ABD Başkanı verdiği röportajda, iptal ettiğini söylediği İran’a yönelik saldırıdan ve seçtikleri hedeflerden bahsederken “Elimde inanamayacağınız kadar çok hedef var” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı NBC programında Chuck Todd'un sorularını yanıtladı / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

ABD Başkanı Donald Trump Washington-Tahran hattında tırmanışa geçen krizle ilgili konuşurken söz İran’la anlaşmaya geldiğinde “Avrupalıları umursamadığını” söyledi.

NBC kanalında yayımlanan Meet the Press adlı programda Chuck Todd’un sorularını yanıtlayan Trump, ülkesine ait bir drone’un İran tarafından düşürülmesine karşılık vermek için bir saldırı planladığı ancak bunu “orantılı bulmadığı” için iptal ettiği yönündeki açıklamalarını tekrarladı.

ABD ordusunun hava saldırıları için İran hedeflerini seçtiğini de kaydeden Trump, “Elimde inanamayacağınız kadar çok hedef var… Her yerde hedefimiz var” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, “Savaş peşinde değilim, şayet öyle bir şey olursa daha önce hiç görmediğiniz bir imha gerçekleşecektir. Ama bunu yapmak istemiyorum” diye ekledi. 

2015’te dünya güçleri arasında varılan İran nükleer anlaşmasının sürdürülmesine yönelik Avrupalı liderlerden gelen çabalara karşı çıkan Trump, “Avrupalıları umursamıyorum. Onlar dışarı çıkıp çok para kazanıyor… Fransa’dakiler İran’a otomobil satıyor. Diğer işleri yapıyorlar” diye konuştu. 

ABD Başkanı “Dahası size şunu söyleyeyim; Avrupa’ya karşı çok iyiyiz. Onlara göz kulak oluyoruz. NATO’ya muazzam boyutta paralar harcıyoruz… Ticarete gelince, Avrupa Birliği gerçekten de uzun süredir bizim üzerimizden nemalanıyor” dedi. 

İran’a düzenlemeyi planladığı saldırıyla ilgili konuşurken, böyle bir hamlenin 150 kişiyi öldürebileceğini öğrendikten sonra saldırıya 30 dakika kala plandan geri adım attığını anlatan Trump, “Hoşuma gitmedi. Bunun orantılı olmadığını düşündüm” ifadesini kullandı. 

Trump Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi ekibinden herhangi bir ismin askeri harekat için kendisini zorlayıp zorlamadığı sorusuna şu yanıtı verdi: 

İki grup adamım var; güvercinler ve şahinler. Evet, John Bolton kesinlikle bir şahin. İşler ona kalsa vaktiyle tüm dünyayla uğraşırdı, tamam mı? Ama bu önemli değil çünkü ben her iki grubu da istiyorum.

Trump İran’ın ne istediğini düşündüğüne dair yöneltilen bir soruyu yanıtlarken de “Sanırım müzakere etmek istiyorlar, bir anlaşma yapmak istiyorlar ve benim anlaşmam nükleer. Bakın, onlar bir nükleer silah edinemeyecek… İçinde bulundukları durumdan hoşnut olduklarını sanmıyorum. Ekonomileri tam anlamıyla çökmüş vaziyette” ifadelerini kullandı. 

 

 

ABD Başkanı konu Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine gelince, cuma günü Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la yaptığı telefon görüşmesi sırasında bu meseleyi tartışmadıklarını kaydetti. 

Trump Suudi Arabistan’la yapılan silah anlaşmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

Onlarla ticaret yapmayı istemiyoruz diyecek kadar ahmak değilim. Dahası, bizimle iş yapmak istemezlerse ne yapacaklarını bilirsiniz: Ruslarla ya da Çinlilerle iş yapacaklar… Paralarını alalım. Paralarını alalım, Chuck. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU