İki doz aşı ve negatif testin zorunlu tutulduğu kruvaziyerde 48 kişi Kovid-19'a yakalandı

Şirket gerekli önlemleri aldığını savunurken yolcular buna katılmıyor

2018'de inşa edilen Symphony of the Seas'in uzunluğu yaklaşık 362 metre (AFP)

Dünyanın en büyük yolcu gemilerinden Symphony of the Seas'teki bir haftalık seyahat Kovid-19 vakalarıyla sonuçlandı.

Kruvaziyerin sahibi Royal Caribbean adlı şirket pazar günü, yolcu ve mürettebattan 48 kişinin Kovid-19'a yakalandığını bildirdi. Bu kişilerin yüzde 98'inin iki aşısını da yaptırdığı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

11 Aralık'ta Miami'den yola çıkan ve bir hafta sonra kente geri dönen geminin, yüzde 95'i iki aşısını da yaptıran 6 bin 91 yolcusu olduğu bildirildi. Seyahatte, 12 yaş ve üzeri bütün yolcuların iki aşısını yaptırması ve Kovid-19 testinin negatif olması gerekiyordu. Aşı vurulamayacak kadar küçük çocukların da test yaptırması istenmişti.

Şirket, yolculuk sırasında bir kişinin testinin pozitif çıktığını ve geri kalan hastaların temaslı takibi sayesinde belirlendiğini kaydetti. 6 kişinin evlerine gönderildiğini belirten Royal Caribbean, diğerlerinin hızla karantinaya alındığını öne sürdü.

Yapılan açıklamada, virüse yakalananların hastalığı ya asemptomatik olarak atlattığı ya da hafif geçirdiği iddia edildi. Ancak bazı yolcular şirkete katılmıyor.

Connor O'Dell ve nişanlısı James Johnson, 12 kişilik bir grupla Symphony of the Seas'te olduklarını söyledi.

O'Dell, Johnson'ın 66 yaşındaki teyzesinin çok rahatsızlandığını ve Kovid-19 testinin pozitif çıktığını belirtti. 29 yaşındaki O'Dell herhangi bir doktorun veya hemşirenin, kadını detaylı muayene etmediğini ve testin yapılıp sonuçların çıkmasının 4 saat sürdüğünü iddia etti:

Hepimiz gemiye binmenin risklerini biliyorduk. Sorun şu ki bize sağlık personelinin yeterli olacağı sözü verilmişti ancak buna asla uyulmadı.

Johnson da gruplarındaki 5 kişinin daha testinin pozitif çıkmasından sonra kendilerini karantinaya aldıklarını yine de kamaradan çıkabileceklerinin söylendiğini öne sürdü:

'Gidebileceğimizden emin misin?' diye sormaya devam ettik. Mürettebat yarım saat sonra bize kendimizi tekrar karantinaya almamızı söyledi.

Bir iddiaya göre de Johnson'ın kuzeniyle ilgili. Buna göre adı verilmeyen kişinin testinin pozitif çıktığı söylendi. Ancak sağlık personeli daha sonra gelip testin aslında onun erkek arkadaşına ait olduğunu açıkladı.

Royal Caribbean sözcüsü Lyan Sierra-Caro ise sağlık personelinin yetersiz olduğu ve Kovid-19 protokollerinin ihlal edildiği iddialarını reddetti.

 

Independent Türkçe, USA Today, International Business Times, NBC 6

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU