BM raporu: Pandemi göçmen düşmanlığını tetikledi

BM Uluslararası Göç Örgütü Direktörü Antonio Vitorino, iki yıldır devam eden pandeminin "yeni bir göçmen karşıtlığı dalgası" yarattığnı belirterek, "Göçmenlerin devlet politikalarında kullanıldığını da daha sık görüyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla yayınladığı raporda, birçok kişinin yaşamının risk altında olduğu Kovid-19 pandemisi sürecinde dünya genelinde göçmenlere karşı nefret ve düşmanlığın arttığına dikkat çekildi. Raporda, göçmenlerin kötülenmesine ve dışlanmasına karşı uyarı mesajı yer aldı.

BM verilerine göre, yaklaşık 1 milyar kişi, yani dünya nüfusunun yedide birinden fazlası göç halinde. Bunların 281 milyonu uluslararası göçmen konumunda olurken, 84 milyonu ise çatışmalar, şiddet eylemleri ve iklim değişikliği nedeniyle yurtlarından edilmiş kişiler.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; BM Uluslararası Göç Örgütü Direktörü Antonio Vitorino, göçmenlerin birçoğunun daha iyi ekonomik koşullar arayışıyla hayati tehdit yaratan yolculukları göze aldığını, birçoğunun da doğal afetler ya da insanların yarattığı sorunlar nedeniyle yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Göçmenlerin devlet politikalarında kullanıldığını daha sık görüyoruz"

Çok sayıda mağdur göçmenin insan kaçakçılarının eline düştüğünün altını çizen Vitorino, Kovid-19 salgınının, göçmenlerin karşılaştıkları zorlukları daha da arttırdığını belirterek şunları kaydetti:

Kapalı sınırlar, ayrı kalan aile fertleri ve ekonomik istikrarsızlıklarla birlikte, iki yıldır devam eden pandemi yeni bir göçmen karşıtlığı dalgası da yarattı ve göçmenlerin devlet politikalarında kullanıldığını da daha sık görüyoruz. Bunlar kabul edilemez.

Göçmenlerin, yaşadıkları ülkelerdeki olumlu sosyal ve ekonomik katkılarına değinen Vitorino, bunun mali değerinin, düşük ve orta gelirli ülkelerde geçen yıl 540 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Vitorino, tüm olumlu katkılarına rağmen birçok ülkede hükümetlerin göçmenleri pandemi sürecinde devreye sokulan sosyal ve ekonomik iyileşme programlarından mahrum bıraktığını da sözlerine ekledi.

 

VOA Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU