Çıplak fotolar nedeniyle kovulan eski McDonald's CEO'su, 1,7 milyar liralık tazminatı geri ödeyecek

Eski yönetici üç çalışanla ilişki yaşamış ve iş e-postasında çalışanların müstehcen görüntü ve videolarıyla yakalanmıştı

54 yaşındaki Steve Easterbrook, Mart 2015-Kasım 2019 arasında McDonald's'ın CEO'suydu (Reuters)

Eski bir McDonald's CEO'su, uygunsuz işyeri ilişkileri hakkında yalan söylemekle suçlandıktan sonra 105 milyon dolardan (yaklaşık 1,7 milyar TL) fazla tazminatı geri ödemek zorunda kaldı.

Steve Easterbrook parayı ve hisse senedi ödemelerini şirkete iade etmeyi kabul ederken, uzlaşma anlaşmasının bir parçası olarak "McDonald's değerlerini koruyamadığını" kabul ettiği bir özür açıklaması yayımladı.

Easterbrook, fiziksel olmayan ve rızaya dayalı bir ilişki yaşadığı bir çalışana uygunsuz mesajlar ve videolar gönderdiği ortaya çıktıktan sonra 2019'da kovulmuştu. Şirket başlangıçta Easterbrook'a kıdem tazminatı ödemiş fakat daha sonra üç çalışanla daha rızaya dayalı ilişkisi bulunduğuna dair yalan söylediğini öğrendiğinde, parayı geri almak için dava açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yöneticiye verilen kıdem tazminatı 2019'da başlangıçta 42 milyon dolar değerindeydi (yaklaşık 690 milyon TL); şirketten elde ettiği hisse senedi kazancıysa, yönetici maaşlarını inceleyen Equilar şirketinin tahminine göre 62 milyon dolardı (yaklaşık 1 milyar TL).

Özür açıklamasında Easterbrook, eski meslektaşlarından özür diledi ve "şirketin lideri olarak sorumluluklarından bazılarını yerine getirmediğini" itiraf etti.

Easterbrook 2019'da işten çıkarıldıktan sonra McDonald's'a, çalışanlarla başka benzer ilişkileri olmadığını belirtmişti. Fakat bir yıl sonra kimliğini açıklamayan bir kişi ihbarda bulunarak, şirkete Easterbrook'un açıklamalarının doğru olmadığını ve başka bir çalışanla cinsel ilişkisi olduğunu söylemişti.

Bunun üzerine soruşturma başlatılmış ve McDonald's, Easterbrook'un görev süresi boyunca iki çalışanla daha cinsel ilişkisi bulunduğunu tespit etmişti. McDonald's, Easterbrook'un teftiş için şirkete verdiği telefonundan bu ilişkilerin kanıtlarını sildiğini öne sürmüştü.
 


Şirket tarafından toplanan deliller arasında şirket çalışanları da dahil çeşitli kadınlara ait düzinelerce çıplak, yarı çıplak ve müstehcen fotoğraf ve video yer alıyordu.

Şirkete göre Easterbrook, müstehcen görüntüleri ve videoları şirket e-postasından kişisel e-posta hesabına göndermişti.

Olay McDonald's'ın şirket içindeki cinsel taciz iddialarıyla ilgili gerçekleştirdiği daha geniş çaplı bir değişikliğin bir parçası. Son 5 yılda 50'den fazla çalışan, fiziksel ve sözlü taciz iddiasıyla şirket hakkında dava açmıştı. Bazı durumlarda, suçlamalarla karşı karşıya kalan kişilerin bu şikayetlere karşı misilleme yaptığı da öne sürülmüştü.

Şirket, Easterbrook'un kovulmasından bir ay önce çalışanları için yeni taciz eğitimleri vermeye başlamıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU