AİHM’den Nazlı Ilıcak kararı: Türkiye, mahkum oldu

Türkiye, Ilıcak'a 16 bin euro tazminat ödeyecek

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), darbe girişiminin ardından tutuklanan gazeteci Nazlı Ilıcak'ın ifade hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye'yi mahkum eden mahkeme, Ilıcak'a 16 bin euro ödenmesini de hükmetti.

1'e karşı 5 oy ile alınan karara yargıç Saadet Yüksel'in şerh koyduğu belirtildi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre AİHM'nin gerekçeli kararında, "hükümetin, Ilıcak'ın bazı medya organlarındaki gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden mesajları aracılığıyla darbe girişiminin olası faillerinin kimliklerini sorgulamasını bir terör örgütü ile ilişkilendirmeye dayalı mantık kabul edilemez" görüşüne yer verildi. Bu tespitten yola çıkan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) emniyet ve güvenlik hakkıyla ilgili 5'inci maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Ilıcak'ın gözaltına alınması, hakkında geçici tutukluluk ve yargılanışının gazetecilik faaliyetlerine dayalı olmasını da AİHS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı buldu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altanlar ve Ilıcak’ın tutuklanması

Gazeteci Ahmet Altan ve kardeşi yazar Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, 15 Temmuz darbe girişimini “önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yaptıkları” iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme 16 Şubat 2018'de tüm sanıkları “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan, ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, kararı hukuka uygun buldu. Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019'da yerel mahkemenin kararını bozdu.

Mehmet Altan'ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın ise 'Anayasa'yı ihlal' yerine 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek' suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi. Mehmet Altan, davada tutuksuz yargılanıyordu. Sanıklar, 8 Ekim 2019'da yeniden yargılama için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Altan hakkında beraat kararı verdi.

Davanın, 4 Kasım 2019'da görülen duruşmasında Ahmet Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a da 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, Ahmet Altan ve Ilıcak'ın cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Karar ardından Ilıcak ve Ahmet Altan o gün akşam saatlerinde tahliye edildi. Altan ilerleyen günlerde tekrar tutuklandı, daha sonra serbest bırakıldı.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU