Pakistan Talibanı ateşkesi sona erdirdi

"İslamabad hükümeti vadettiklerini yeri getirmedi"

Pakistan Taliban'ı, 2014'te Afganistan sınırındaki bir okula baskın düzenlemiş, 132'si çocuk 149 kişiyi öldürmüştü (AFP)

Pakistan Talibanı bir aydır süren ateşkesin sona erdiğini duyurdu.

Afganistan'daki Taliban'dan ayrı faaliyet gösteren Pakistan Taliban Hareketi (Tehrik-i-Taliban Pakistan -TTP) İslamabad yönetimini ateşkes koşullarını ihlal etmekle suçladı.

Geçen ay 9 Kasım'da yapılan ateşkes anlaşmasının ilk etapta 9 Aralık'a kadar sürmesi, daha sonra da tarafların anlaşmasıyla uzatılması öngörülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat TTP, hükümetin ateşkes sürecinde söz verdiği gibi hapisteki 102 Taliban üyesini serbest bırakmadığını ve karşılıklı görüşme düzenlemek için heyet göndermediğini iddia etti.

Perşembe günü yayımlanan yazılı açıklamada TTP, hükümetin vadettiği şeyleri gerçekleştirmediği gibi örgütün güçlü olduğu Lakki Marwat, Svat, Bajaur ve Swabi bölgelerine saldırı düzenlediğini ve gözaltındaki TTP üyelerini öldürdüğünü öne sürdü.

Açıklamada, "TTP'nin mi yoksa Pakistan ordusu ve hükümetinin mi kurallara uymadığına şimdi halk kendisi karar versin. Bu şartlar altında ateşkesin sürmesi mümkün değil" ifadeleri yer aldı.

TTP'nin yayımladığı bir ses kaydındaysa örgütün başındaki Nur Vali Mesud'un 9 Aralık gece yarısı itibarıyla saldırılara devam edileceğini söylediği bildirildi.

Pakistan Talibanı, 2012'de ülkedeki kız çocuklarının eğitim haklarını savunduğu için Malala Yusufzay'ı başından vurarak yaralamıştı. Saldırıdan sağ kurtulan Yusufzay, hastanede tedavi görmüş ve bundan iki yıl sonra 17 yaşında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçmişti.

Afganistan Talibanı, ABD birliklerinin çekilmesiyle 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girip ülkenin kontrolünü ele geçirmişti. TTP lideri Mesud da bunun üzerine yaptığı bir açıklamada gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını söyleyerek "Taliban'ın Afganistan'daki zaferi tüm Müslümanların zaferidir" demişti.

TTP, son 14 yıldır ülkedeki güvenlik güçleri ve sivillere yönelik düzenlenen saldırıların ardındaki isim olmuştu. Pakistan Talibanı, İslamabad hükümetiyle çeşitli yasadışı militan örgütlerin arasındaki görüşmelerde temel arabulucu rolünü de oynuyor. 



Independent Türkçe, CNN, Republic World

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU