TİSK Başkanı Akkol'dan asgari ücret açıklaması: Toplantıda rakam önerisi olmadı

TİSK Başkanı Akkol, "Devletimizin işverenlere yapacağı teşvik ve çalışanlara yapılacak vergi indirimlerinin belirleyici olacağını düşünüyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını yapıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, "Biz üçlü saç ayağının en önemli temsilcisi olarak ülke geleceği için önemli kararlar vermeye çalışıyoruz. Komisyonda yapılan toplantıda rakam önerisi olmadı. Bu sene kuvvetli bir veri analizi işletmelerden alınan görüşler var. Tabi bazen bizlere düşük gelen yüksek gelen farklı rakamlar zikrediliyor. Bu rakamları çözmede devletimizin işverenlere yapacağı teşvik ve çalışanlara yapılacak vergi indirimlerinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu destekleri alabilirsek biz üçlü imzayı alabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Akkol, asgari ücretin, toplumun tamamını ilgilendirdiği için başlıca gündem maddesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Tüm kamuoyunun ilgisi burada. Bu yıl hızlı bir şekilde belirleyelim. Bunu bir gündem maddesi olmaktan çıkaralım arzusundayız. Dengeli bir ücret istiyoruz. Çalışanların enflasyona ezdirilmemesi yönünde hem Bakanlığımızın hem işçi kesiminin hem de işverenlerin bir mutabakatı var. Bu uzun yıllardır görülmemiş bir mutabakat. Çalışanların enflasyon karşısında ezilmeyeceği, dengeyi kaçırmayacak ama diğer taraftan uzun vadeli yatırım ve istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret arayışı içerisindeyiz.

"Kuvvetli bir işbirliği ve uyum var"

TİSK Genel Başkanı Akkol, işçi, işveren ve kamuyu birbirinden ayrı görmediklerini dile getirerek, "Farklı taraflar olarak nitelendirilsek de işçileri temsil eden Türk-İş, kamuyu temsil eden Bakanlığımız ve işvereni temsil eden TİSK arasında hakikaten kuvvetli bir iş birliği ve uyum var. Bazen mutabık kalamadığımız konular var ama üçlü sac ayağının tarafları olarak ülkemizin geleceği için doğru kararları vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU