Asgari ücrette zam pazarlığı sürüyor… TÜRK-İŞ: Toplumun beklentisi yüksek; TİSK: Dengeli bir asgari ücret talep ediyoruz

2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarında ikinci toplantı geride kaldı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ücrette gözler, perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıya çevrildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon oranını yüzde 21 olarak açıklasa da sokaktaki  gerçek enflasyonun yüzde 50'leri aştığı ifade ediliyor. İşçi kesiminin 3 bin 750-4 bin lira, işveren kesiminin ise 3 bin 500-3 bin 750 lira arasında asgari ücret talep öne sürülüyor / Foto: AA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Aralık tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlediği ilk toplantının ardından bugün ikinci toplantısını işçi temsilcisi Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) temsil ettiği görüşmenin ev sahipliğini Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptı.

"Henüz rakam telaffuz edilmedi"

7 milyon kişiyi doğrudan, 30 milyon kişiyi ise dolaylı yoldan etkileyen asgari ücret görüşmelerinde yaşananları TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç’la konuştuk.

Öncelikle Hazine ve Ticaret Bakanlıkları tarafından Türkiye özelinde ve dünya genelinde 2021 raporlarının sunulduğunu, sonrasında ise tarafların görüşlerini paylaştığını belirten Koç, henüz rakam telaffuz edilmediğini aktardı.

"Enflasyon karşı çalışanları koruyacağız"

Rakam telaffuzu için 9 Aralık Perşembe günü TİSK'te yapılacak toplantıyı işaret eden Koç, işverenlerin de yükünün ağırlaştığı gerekçesiyle her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir ücret üzerinde anlaşmayı umduklarını söyledi.

Enflasyona karşı çalışanların koruyacağını ifade eden Koç, "Küresel sıkıntılar ve bizim yaşadığımız sıkıntılar var. Enerji maliyetleri, emtia ve navlun maliyetleri bizim işletmecilerimiz için büyük yük. Dengeler çok değişti. İşçileri enflasyona karşı koruyacağız ama bu durum, ekonomik rakamlar da dikkate alınarak yapılacak. Tarafları mağdur etmeyecek, adil ve dengeli bir asgari ücret talep ediyoruz. Çalışmalar devam ediyor" dedi.

 

Akansel Koç TİSK Genel Sekreteri TİSK.png
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç/ Fotoğraf: TİSK

 

"Perşembe günü bir şey söyleyebilmeyi ümit ediyorum"

Perşembe günkü toplantıdan sonuç çıkıp çıkmayacağına ilişkin beklentilerini de sorduğumuz Koç, "Kısa sürede imzalanması en büyük temennimiz. Hükümet, TİSK ve TÜRK-İŞ olarak asgari ücrette mutabık kalacağımıza inanıyoruz. Bugünden bir rakam belirtmek doğru değil. Perşembe günü bir şey söyleyebilmeyi ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜRK-İŞ Genel Başkanı: Toplumun beklentisi yüksek

TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise özel bir açıklama yapmadı. Ancak konfederasyonun internet sayfasında toplantı sonrasına dair bir açıklamaya yer verildi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay. AA.jpg
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay / Fotoğraf: AA


Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Toplumun beklentisi yüksek. İnsanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakama birlikte imza atmak istiyoruz. Asgari ücretlinin yüzde 90'ı, 10 kişinin altında çalışanı olan iş yerlerinde. Geri kalanı ise 10 kişinin üzerinde çalışanı olan iş yerlerinde. İhracatçılar iyi mal satıyor. Kar mı ediyorlar, zarar mı ediyorlar, bu rakamlar devletin elinde. Zorda olan iş yerlerine bir katkı sağlanması gerekiyor mu gerekiyor. Bugüne kadar kamuoyuna resmi bir rakam söylememeye gayret ediyoruz ama kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Oluşan rakamların altında bir şeye 'evet' dememiz mümkün değil. İnşallah umduğumuz gibi olur. Hep beraber zevkle imzalarız."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU