İmparatoriçe Joséphine Bonaparte'ın taçları açık artırmada 10,5 milyon TL'ye satıldı

Napolyon, meşhur taç giyme töreninde kendi tacını eşinin başına koyarak onu da imparatoriçe ilan etmişti

Açık artırmadan önce taçların en fazla 500 bin sterline (yaklaşık 9 milyon TL) alıcı bulması öngörülüyordu (Sotheby's)

Fransız imparator Napolyon Bonaparte'ın ilk eşi Joséphine'ye ait olduğu düşünülen iki taç 576 bin sterline (yaklaşık 10,5 milyon TL) satıldı.

150 yıldır kimliği açıklanmayan Britanyalı bir koleksiyonerin özel koleksiyonunda yer alan taçlar, Birleşik Krallık merkezli Sotheby's müzayede evindeki açık artırmada salı günü alıcı buldu. 

Her iki tacın da "parure" adı verilen birbiriyle uyumlu ve birlikte takılması amacıyla oluşturulan bir mücevher takımının parçası olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akik taşlarının yer aldığı altın emaye taç 450 bin sterline (yaklaşık 8 milyon TL) alıcı bulurken, görece daha sade diğer taçsa 126 bin sterline (yaklaşık 2,2 milyon TL) satıldı.

İlk taçta antik Yunan tanrıları Zeus, Dionysos, Medusa, Pan ve Gaia'nın gravürlerinin işlemeleri bulunuyor. Taçları ödünç olarak koleksiyonunda bulunduran Londra'daki Victoria & Albert Müzesi, bunun "büyük ihtimalle Napolyon'un kardeşi Caroline Murat'ın hediyesi olduğunu" bildirdi.

İkinci taçla birlikte uyumlu bir çift küpe, kemer süsü ve tarak da yer alıyor.
 

napolyon-bonapart-taç2.jpg
Altın ve mavi emayenin ağırlıklı olduğu taç, daha genşi bir mücevher setinin parçası (Sotheby's)


Napolyon imparator ilan edildiği zaman, Joséphine eşinin önünde diz çöküp onu selamlamak istemişti. Napolyon ise tacı önce kendi başına, sonra da eşinin başına koyarak Joséphine'yi imparatoriçe ilan etmişti.

Müzayede evinin mücevher bölümünü yöneten Kristian Spofforth, "Bu kabartmalı ve gravürlerle işlenmiş mücevherler kesinlikle büyük İmparatoriçe Joséphine'nin tarzını, Napolyon Bonapart'ın eşi olarak statüsünü ve klasik dünyaya dair zevki ve ilgisini yansıtıyor" dedi.

Müzayede evinin açıklamasına göre taçlar, Napolyon'un hükümdarlığı döneminde gelişen Neoklasisizmin simgesi konumundaki 19. yüzyıl mücevher takımlarının parçası.
 

napolyon-bonapart-taç1.jpg
Müzayede evi, taçtaki işlemeli taşların MÖ. 110'dan kalma antik Roma tasarımlarıyla, 19. yüzyıl İtalyasında kullanılan gravür tekniklerinin karşımından oluştuğunu belirtti (Sotheby's)


Sotheby's, taçların bu özelliklerinin Napolyon'un Fransız Devrimi sonrasında kendi iktidarını antik çağ kökenleriyle ilişkilendirebilmek için antik Roma geleneklerini ve tasarımlarını yeniden canlandırmasıyla ilişkili olduğunu da bildirdi.

Müzayede evi yetkilileri, taçları satın alan kişilerin kimliklerini açıklamadı.



Independent Türkçe, France 24, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU