SEİS Başkanı Demir: Tıbbi cihaz sektöründe sermaye erimesi yaşanıyor, kamu alacakları acil ödenmezse kapanmalar olabilir

Demir, tıbbi cihaz sektörünün vadesi geçmiş alacaklarının yaklaşık 9 milyar liraya ulaştığını söyledi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Tıbbi cihaz sektörü, kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerindeki birikmiş alacaklarını tahsil etmekte uzun süredir sıkıntı yaşıyor. 

Sektör Eylül'de vadesi geçmiş alacakları için protesto eylemi düzenlemişti.

Son aylarda yaşanan döviz kurundaki hızlı yükselişler de sektörü, sermaye sıkıntısına soktu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Alacaklar 9 milyar liraya ulaştı"

Reuters'a açıklamalarda bulunan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, tıbbi cihaz sektörünün vadesi geçmiş alacaklarının yaklaşık 9 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Kurdaki sert yükselişin de etkisiyle ithalat ağırlıklı sektördeki birçok firmada sermaye erimesi yaşandığını söyleyen Demir, sektöre acil ödeme yapılmaması durumunda kısa süre içinde kapanmaların başlayacağını vurguladı.

Demir ayrıca Eylül'de dövizdeki sert yükselişle birlikte ürün fiyatlarında yüzde 50'ye varan artış yaşandığını, bu tarihten önce yapılan kamu ihalelerinde o günkü kur üzerinden fiyat veren birçok firmanın önümüzdeki dönemde büyük mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti.

"Kapanmalar başlayabilir"

Dirmaların şu anda alacaklarını tahsil etseler bile kur nedeniyle aynı miktarda ürünün ancak yarısını yerine koyabileceklerinin altını çizen Demir, "O tarihte ödenseydi 100 dolar alacaksa şimdi 50 dolar alacak. Bu sermaye erimesine neden oluyor" dedi ve ekledi:

Hesap yapamıyoruz. Her gün, her saat fiyatların değiştiği bir ortamda belirsiz vadeye nasıl mal satabilirsiniz? Ödemeyi ne zaman alacağınız belli değil.

Sektörde faaliyet gösteren binlerce firma olduğunu belirten Demir, özellikle son iki aydır döviz kurlarında yaşanan artışın durumu sürdürülemez hale getirdiğini ve acilen ödeme yapılmazsa firma kapanmaları yaşanacağını söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU