Elon Musk'ın Tesla'sına soruşturma: "Güneş panelleri alev alabilir"

İfşacı Henkes, kovulduğu şirketin başına iş açtı

Tesla, SolarCity'i 2016'da satın aldı (Reuters)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC), güneş panellerindeki yangın riski hakkında hissedarlarını ve kamuoyunu uygun şekilde bilgilendirmediği şikayeti üzerine Tesla'yı soruşturduğu ortaya çıktı.

Birleşik Krallık merkezli Reuters'ın dün geçtiği özel habere göre soruşturma, Elon Musk'ın şirketinin eski çalışanı olan bir ifşacının şikayetiyle başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en değerli otomotiv şirketinin güneş enerjisi hizmetlerine odaklanan yan kuruluşu SolarCity'de saha kalite sorumlusu olarak görev yapan Steven Henkes, Ağustos 2020'de şirketten kovulmuştu.

Henkes, güneş panellerine dair güvenlik endişelerini dile getirdiği için atıldığını öne sürerek Tesla'ya Kasım 2020'de dava açmıştı.

İfşacı ayrıca 2019'da SEC'ye başvurarak güneş panelleri yüzünden Tesla'yı şikayet etmişti. Henkes, Tesla'nın panel sistemindeki arızalı elektrik konnektörleri yüzünden çıkabilecek yangın konusunda müşteri ve hissedarları uyarmadığını iddia ediyor.

Buna göre şirket yangın riski olduğunu açıklamazken, sistemlerde bakım yapılması gerektiğini belirterek yanlış yönlendirmede bulundu.

Henkes, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında SEC'ye başvurarak şikayeti hakkında bilgi istedi. SEC, 24 Eylül'de Henkes'e verdiği cevapta soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Öte yandan soruşturma sürdüğü için bulguların açıklanamayacağı kaydedildi. SEC ayrıca cevabının, herhangi bir ihlalin gerçekleştiği anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Tesla halihazırda otopilot sistemi yüzünden soruşturma altında. Reuters, SEC soruşturmasının şirket üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.

Arızalı güneş panelleri yüzünden Tesla'nın başı bir süredir ağrıyor. ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Walmart, paneller yüzünden 7 mağazasında yangın çıktığı gerekçesiyle Tesla'ya iki sene önce dava açmıştı.

Walmart, iddiaları reddeden Tesla'yla anlaşınca davayı geri çekmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Verge

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU