En tuhaf kitap başlığı yarışmasının kazananı "Superman sünnetli mi?" oldu

Süper kahramanın Yahudi kökenine vurgu yapan araştırma Diagram Ödülü'ne layık görüldü

1939'da yayımlanan Superman çizgi romanının kapağı (AP)

Superman'in Yahudi kökenini inceleyen Is Superman Circumcised? (Superman sünnetli mi?) adlı çalışma "Yılın En Tuhaf Kitap Başlığı" ödülünü kazandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Bookseller dergisinin düzenlediği, halk oylamasıyla sahibini bulan Diagram Ödülü için bu yıl 6 kitap yarıştı. Health and Environmental Benefits of Camel Products (Deve Ürünlerinin Sağlığa ve Çevreye Faydaları), Curves for the Mathematically Curious (Matematiğe Meraklılar için Eğriler), Hats: A Very Unnatural History (Şapkalar: Hiç De Doğal Olmayan Bir Tarih), The Life Cycle of Russian Things (Rus Nesnelerinin Yaşam Döngüsü), Miss, I Don't Give a Shit (Bayan, Umurumda Değil) de yarışanlar arasındaydı. 

Is Superman Circumcised? halk oylarının yüzde 51'ini alarak ödülü kazandı. 11 binden fazla kişi bu yılki oylamada yer aldı. 

Roy Schwartz'un kitabı ABD'ye giden Yahudi göçmenler Jerry Siegel ve Joe Shuster'in yarattığı karakterin kökenlerini inceliyor. Schwartz, Superman'in başlangıç hikayesinin Yahudi kültüründen, tarihinden ve teolojisinden çok fazla iz taşıdığını söylüyor. Yazara göre Kripton toplumu da Yahudi kültürüne dayanıyor. 

İki Yahudi yazarın 1930'larda oluşturduğu karakter göçmenlerin karşılaştığı pek çok zorlu mücadeleyi yansıtıyordu. 

 

diagram.jpg
Bu yılın yarışan kitapları (The Diagram prize)

 

The Bookseller'ın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Tom Tivnan oylamanın sonucuna dair şu ifadeleri kullandı:

2019'un şampiyonu The Dirt Hole and Variations (Pislik Çukuru ve Çeşitleri) ile 2020'nin kazananı A Dog Pissing at the Edge of a Path: Animal Metaphors in Eastern Indonesian Society'den (Yolun Kenarına İşeyen Köpek: Doğu Endonezya Toplumunda Hayvan Metaforları) sonra bir kez daha Diagram seçmenlerinin yaramaz başlıklara yöneldiğini gördük.

Ödüle layık görülmesinin ardından Schwartz şakayla karışık şunları söyledi:

Rekabet zorluydu ama bu zorluğun üstesinden gelebildiğime memnunum. Bu muhteşem edebiyat ödülünü almaktan içtenlikle onur duyuyorum. Ciddi edebiyatın bile eğlenceli olmasına izin verildiğinin harika bir hatırlatıcısı.

Ünlü ödül 1978'den bu yana her yıl veriliyor. Ödülü kazanana bir şişe kırmızı şarap hediye ediliyor. 

 

Independent Türkçe, The Guardian, Jerusalem Post

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU