Erdoğan: Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek, faiz lobileri kuduruyor

Faiz indirimi konusunda yeni açıklamalar yapan Erdoğan, "Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti sonrası uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki enflasyon ve faiz konusuna değinen Erdoğan, iktidara geldikleri günden bu zamana kadar faiz oyunlarına prim vermediklerini söyleyerek, "Felaket tellallarına, mandacı iktisatçılara, ekonomik tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz" dedi.

Ülkede yaşnan fiyat artışlarıyla da mücadele edeceklerini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

Büyüyeceğiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak. Şunu çok açık net söylemem gerekiyor. İktidara geldiğimiz ilk günden bu yana ekonomideki tezimiz özellikle düşük faizdir ve bir de faiz-enflasyon ilişkisini ben devamlı “faiz sebep, enflasyon neticedir” diye işlemişimdir. Bu tezim değişmedi. Bugün de ben yine aynı tezi savunuyorum ve buna inanıyorum. Eğer ben de ekonomi tahsili görmüşsem ve bu ekonomi tahsilinden de öte bazı değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice değildir; enflasyon neticedir. Tabii burada bazıları bunun tam aksini savunuyorlar.

"Faiz lobileri kuduruyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmalarında "faizleri 1'e indirin, destekleyelim" dediğini hatırlatan Erdoğan, "Zaten en başından beri düşük faizden bahsediyor ve “Bu faiz inecek” diyorum. Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek; çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada. Çünkü faiz lobileri kuduruyor" dedi.

"Halkta güven noktasında bir sorun yok fakat daha fazla bilgi ihtiyacı olduğunu söylüyorlar, anlamaya çalıştıklarını söylüyorlar. Bu noktada bu ekonomik argümanı bir model şeklinde aktaracak mısınız halka, yoksa eylem düzeyinde mi kalacak?" sorusuna ise Erdoğan, "İnşallah, 15’er gün arayla bazı televizyon gruplarında ortak yayınlara bizzat çıkacağım. Bazı arkadaşlarımı ayrıca çıkaracağım" yanıtını verdi.

"Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma olmaz"

Erdoğan, yeni yıl için belirlenecek asgari ücret konusuna da değindi.

Asgari ücretin vatandaşı mağdur etmeyecek seviyede belirneceği mesajını veren Erdoğan, artış sonrası "işçi çıkarmaların" artacağı yönündeki iddialara ilişkin ise, "Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, gıda maddeleri ve bazı ürünlerde "karaborsacılığın" arttığı yönündeki iddialara ilişkin ise şunları kaydetti:

Bu konuyla ilgili başta Ticaret Bakanlığımız gerekli tedbirleri alıyor, adımları atıyor. Bu tür stokçuluğun yapılması kesinlikle yasaktır. Örneğin şekerle ilgili yapılan açıklamaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığımız depolarda ne kadar şeker olduğunu oralarda göstermek suretiyle herhangi bir sıkıntının olmadığını çok açık net ortaya koydular. Böyle bir sıkıntı yok. Bunun dışında sanayide bakıyorsunuz bazı parçaların, yedek parçaların vesaire satışı veya bunların piyasaya sürülmesi noktasında da ne yazık ki depolama yöntemiyle bunu piyasadan çeken ve bu konularda da üretimi engelleyen ahlaksızlar var, edepsizler var. İlgili Bakanlıklarımızla bütün bunların üzerine gitme kararlılığımız var. Arkadaşlara şunu da söyledim; eğer cezai müeyyideleri düşükse, bunların cezai müeyyidelerini artırmak suretiyle biz bu işin üzerine gidelim. Stokçuluk dinimizde de yasaktır.

"BAE ile yeni bir dönemin başlamısına adım oldu"

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın Türkiye zaiyretine ilişkin konuşan Erdoğan, yaptıkları görüşmenin bir "aile hassasiyeti" içerinsinde gerçekleştiğini söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri Prensi’nin ülkemize bir ziyareti oldu. Bir dizi anlaşmaya imza atıldı. BAE ile yeni bir döneme girildi diyebilir miyiz, nasıl değerlendirirsiniz?

Erdoğan, iki ülke arasında yapılan anlaşmaların yeni dönemin başlaması için bir adım olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

Bundan sonraki sürece yönelik de nasip olursa şubat ayı içerisinde benim bir iade-i ziyaretim olacak. Benden önce gerek Dışişleri Bakanım gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımın ziyaretleri olacak. Ön hazırlıklar olacak. Arkasından şubatta da inşallah ben geniş bir heyetle gideceğim ve bazı adımları çok güçlü şekilde atacağız. 10 milyar dolarlık bir yatırım planı sundular. Bu yatırım planını da uygulamaya koymak suretiyle çok daha farklı bir geleceği inşa etmiş olacağız. Bu konuda da güzel gelişmeler olacak. 

"BAE ile nasıl adım atıldıysa Mısır ve İsrail için de benzer adımlar atacağız"

BAE ile geliştirilen ilişkilerin bir benzerinin İsrail ve Mısır ile de yapılıp yapılmayacağı ile ilgili gelen bir soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:

Şimdi zaten kararımızı verdiğimiz zaman tabii ki büyükelçileri de belli bir takvim içinde atama durumunda olacağız. Bu söylediğiniz ülkelerin kiminde maslahatgüzar olarak atılmış bazı adımlar var. Büyükelçi yok ama maslahatgüzar var. Bu adımları da peyderpey belli takvim içinde atmış olacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de buna benzer adımları atacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU