Türkiye'de her 5 kadından 1'i şiddet görüyor

NG Araştırma'nın "Toplumda Şiddet" araştırmasının sonuçlarına göre kadınların yüzde 20'si şiddete maruz kalırken erkeklerde bu oran yüzde 4

Fotoğraf: Twitter

NG Araştırma, 12-23 Kasım tarihlerinde "Toplumda Şiddet" eksenli kamuoyu araştırması düzenledi. Şirket, araştırmanın nedenini, 'son yıllarda tırmanışta olan şiddet olaylarının boyutlarını anlamak' olarak açıkladı. Türkiye genelinde 2 bin 52 kişiyle yürütülen çalışma 15 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik çevreleri kapsıyor.

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; katılımcılara ilk olarak; "Şimdiye kadar eşin veya sevgilin sana fiziksel şiddet uyguladı mı?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların kadın ve erkek halinde verdiği cevap ise yüzde 88 "hayır" olurken, yüzde 12 "evet" oldu. Araştırma sorusu olarak eş ve sevgili tarafından şiddet gördünüz mü sorusunun seçilme nedenini NG Araştırma şöyle açıkladı: "Fiziksel şiddetin arttığı, insanların öfkesini şiddetle dışa vurduğu bir dönemde yaşıyoruz. Sürekli karşılaştığımız şiddet haberleri hepimizi derinden üzüyor. Tüm bu yaşananlardan dolayı, öncelikle araştırmamızda fiziksel şiddete uğrama oranını sorguladık." Fiziksel şiddete uğrayan katılımcıların detaylı incelemesi yapıldığında, araştırmaya katılan kadınların yüzde 20'sinin şiddet gördüğü ortaya çıkarken, erkeklerde bu oran yalnızca yüzde 4.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şiddete uğrayan kişilerin 3'te 1'i saklıyor

Araştırma kapsamında farklı bir noktaya dikkati çeken NG Araştırma; fiziksel şiddet gören katılımcılardan yaşadıkları durumu kısaca anlatmalarını istedi. Katılımcılar ise fiziksel şiddet biçiminin en çok "tokat atma" şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca, anlatılar içerisinde "ve" bağlacının sıkça kullanıldığını belirten NG Araştırma ekibi, şiddetin birden fazla şekilde uygulandığına işaret etti. Araştırmada öne çıkan başka bir ifade ise "eski sevgilim" oldu. Cevaplar incelenirken; fiziksel şiddet gören her 10 kişiden 1'i bunu "eski sevgilisinden yahut eşinden" gördüğünü belirtti. NG Araştırma bu sonuca göre; ilişkilerin sona ermesinde şiddetin azımsanmayacak rolü olduğunu düşünüyor. Şiddete uğrayan kişilerin 3'te 1'i ise şiddeti saklamayı tercih ediyor.

Kadınlar erkeklere göre 3 kat daha fazla psikolojik şiddete maruz kalıyor

Araştırmadaki başka bir soru ise "Şiddeti engellemenin yollarını biliyor muyuz?" oldu. Katılanlardan yüzde 32'si şiddeti nasıl engelleyeceğini bilmediğini söyledi. Yüzde 68'i ise soruya "evet" yanıtını verdi. Şiddetin çeşitleri üzerinden devam edilen araştırmada "Şimdiye kadar eşin veya sevgilin sana psikolojik şiddet uyguladı mı?" sorusuna ise yüzde 73 "hayır", yüzde 24 "evet" ve yüzde 3 ise "yanıt vermek istemiyorum" dedi.

NG Araştırma ekibi, psikolojik şiddet tanımı konusunda yeterli farkındalık olmadığını ifade ederek, "Genelde psikolojik şiddet bağırıp çağırma, küfür etme, kişiyi yetersiz hissettirme, küçük düşürmeye çalışma gibi olaylarla meydana gelir. Kişinin sevdiği eşyalara zarar vermek ve kişinin istediği şeyleri yapmasını engellemek psikolojik şiddet türleri arasındadır. Özellikle en çok görülen durum kişiyi sürekli başkaları ile kıyaslamaktır" dedi.

Araştırmaya göre her 4 kişiden 1'i eşi ya da sevgilisi tarafından psikolojik şiddet görüyor. Psikolojik şiddet gördüğünü belirten kadınların oranı ise erkeklerin 3 katı. Bölge bazında ise Karadeniz, kadınların en çok psikolojik şiddet gördüğü bölge oldu. Karadeniz'de her iki kadından biri psikolojik şiddete maruz bırakılıyor.

Şiddet mağduru olanlar da şiddet uygulamış

Fiziksel şiddetten kurtulmanın yollarını bilen katılımcıların oranı bilmeyenlere göre daha fazlaydı. Aynı durum, psikolojik şiddeti engellemek noktasında geçerli değil. Psikolojik şiddeti engelleme noktasında ne yapacağını bilmeyenlerin oranı yüzde 60, bilenler ise yüzde 40. Ayrıca psikolojik şiddete uğrayanların 3'te 1'i bu durumu kimseye anlatamıyor. Araştırmanın ilginç yanlarından bir tanesi ise şiddet görenlere bugüne kadar hiç şiddet uyguladın mı sorusu oldu. Şiddet mağduru olanların, başka şiddet mağduru yaratmış olması araştırmaya göre yüzde 5 düzeyinde. Katılımcıların yüzde 94'ü soruya "hayır" derken, yüzde 1'i ise yanıt vermek istemedi.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU