Merkez Bankası: Reel sektörün döviz pozisyonundaki iyileşme ve iktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma eğilimi sürüyor

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı

TCMB Başkanı Şahap Kacıoğlu, Merkez Bankası finansal istikrar raporunun önsözünde iktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma eğiliminin sürdüğünü yazdı / Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) finansal istikrar raporu yayımlandı. TCMB Başkanı Şahap Kacıoğlu raporun ön sözündeki özet değerlendirmesinde "Finansal İstikrar Raporu’nun son sayısından bu yana, iktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma eğilimi aşılamanın hızlanması ve dış talebin desteği ile sürmektedir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavcıoğlu, rapordaki değerlendirmesinde reel sektördeki döviz pozisyonlarının iyileşmenin sürdüğünü de ifade etti.

"Reel sektörün yabancı para pozisyonunda iyileşme devam ediyor"

İhracattaki canlı seyir ve turizm sektöründeki toparlanmanın cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi desteklediğini vurgulayan MB Başkanı Kavcıoğlu, iktisadi faaliyetteki güçlü seyrin de reel sektör firmalarının ciro, kârlılık ve likidite göstergelerine olumlu yansıdığını belirtti.

Kavcıoğlu, "Reel sektör YP (yabancı para) pozisyonundaki iyileşme devam etmektedir. Salgınla birlikte artan reel sektör ve hanehalkı borçluluk oranları salgın öncesi seviyelerine gerilemiştir" dedi.

Kredi genişlemesi

Ticari ve bireysel kredi kullanımının yapılan düzenlemelerden sonra (faiz indirimi) artış gösterdiğini vurgulanan raporda, "Bankacılık sektörü aktif kalitesindeki olumlu görünüm korunmakta ve sektörün likidite şoklarına karşı yeterli tamponu bulunmaktadır.Sektörün kârlılık performansındaki iyileşme sermaye yeterliliğini desteklemektedir" ifadelerine de yer verildi.

Enflasyonda yüzde 5 hedefi

Merkez Bankası’nın temel amacı olan fiyat istikrarı konusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini belirten Kavcıoğlu,raporda şu ifadelere yer verdi:

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU