Tesla CEO'su Musk en büyük kripto borsası Binance'ın CEO'su CZ'le atıştı

Musk, kripto para borsalarından şikayet edenlere destek verdi

Elon Musk, Binance CEO'su Changpeng Zhao'yla Dogecoin nedeniyle Twitter üzerinden yaşadığı tartışmada "Binance'ı kullanan Doge sahiplerinin kendilerinden kaynaklanmayan sorunlara karşı korunması gerek" dedi (Retuers)

SpaceX CEO'su Elon Musk, Dogecoin çekimlerinde sorun çıkması nedeniyle Binance CEO'su Changpeng Zhao'yla Twitter üzerinden bir tartışma yaşadı.

Musk, 23 Kasım'da CEO'yu etiketleyerek paylaştığı bir tweette "Hey CZ, Doge müşterileriyle ilgili neler oluyor? Kulağa şüpheli geliyor" dedi.

Zhao ise yanıt olarak "Elon, bunun en son Doge cüzdanıyla ilgili bir sorun olduğundan epey eminiz. Şu an geliştiricilerle iletişim halindeyiz. Bunun senin için yol açabileceği herhangi bir rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Zhao tweetinde, Britanya'nın önde gelen gazetelerinden Guardian'da yer alan, Tesla'nın bir yazılım hatası nedeniyle ABD'de 12 bin otomobilin geri çağırdığı haberini de paylaşarak Musk'a "Burada ne oldu?" dedi.
 


Musk, CEO'nun gönderisine "Binance kullanmıyorum (bir kez denedim, kaydolmak için bir sürü aşamadan geçmek gerekiyordu), dolayısıyla benim açımdan bir sorun oluşmadı. Sadece diğer Doge sahipleri adına bu konuyu gündeme getirdim" ifadelerini kullandı.
 


Zhao daha sonra "şüpheli" ifadesini gördüğünde "fazla tepki gösterdiğini" söyleyerek, sorunun çözümü için çalıştıklarını belirtti. Musk ise "Anlaştık" diyerek tartışmayı noktaladı.
 


Ancak Musk, bu atışmadan bir gün sonra yine Binance'e yönelik bir tweet paylaştı.

Bir Twitter kullanıcısı, 24 Kasım'da paylaştığı bir gönderide kripto para ekosistemlerinde Binance ve Robinhood gibi merkezi borsalara bağımlılığın sonlandırılması gerektiğini savundu. Bunun üzerine bir başka kullanıcı da "Senin anahtarın değilse, senin kripton değildir" diye yazdı.

Elon Musk ise "Kesinlikle" diye bir tweet atarak destek mesajı verdi.
 


Kripto para cüzdanı sisteminde, halka açık ve özel anahtarlar depolanıyor. Halka açık anahtar, bankalardaki IBAN benzeri bir sistemle para alma ve göndermeyi mümkün kılıyor. Özel anahtarsa paraların tutulduğu hesabın açılmasını sağlayan kriptografik bir sistem.

Ancak Binance veya Robinhood gibi platformlar üzerinden kripto para işlemleri yapan kişilere, doğrudan bu anahtarların ya da kripto paranın tutulduğu cüzdanın kontrolü verilmiyor. Dolayısıyla bu tür platformlar kripto para işlemlerini kolaylaştırsa bile kullanıcılara varlıkları üzerinde gerçek bir kontrol imkanı sağlamadığı için kimilerince tercih edilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bu yıl Britanya, Almanya, Japonya ve ABD gibi ülkelerde yetkililer, Binance üzerinden kara para aklandığına dair endişeler dile getirmişti.

ABD Adalet Bakanlığı ve Vergi Dairesi, mayısta vergi kaçakçılığı ve kara para aklama işlemlerine dair Binance hakkında soruşturma başlatmıştı.  

Ayrıca platforma "içerden öğrenenlerin ticareti" düzenlemelerine uymadığı, gerçekleştirilen milyonlarca işleme dair verileri yasadışı şekilde kullandığı ve piyasa manipülasyonu yaptığı gerekçesiyle eylülde ayrı bir soruşturma daha açılmıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu da, aralıkta Robinhood hakkında müşterileri gelir idaresiyle ilgili yanlış bilgilendirdiği ve platformundaki ticari işlemleri vaat ettiği şekilde gerçekleştirmediği gerekçesiyle dava açmıştı.

Robinhood ise suçlamaları inkar etmeden ya da kabul etmeden 65 milyon dolar (yaklaşık 780 milyon TL) para cezası ödemişti.



Independent Türkçe, Futurism, Bloomberg

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU