Bakan Dönmez: Kış saati uygulamasına başladığımızdan beri yaklaşık 6 milyar lira tasarruf ettik

Kış saati uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dönmez, "2016'dan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira" dedi

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,11. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında konuştu.

Küresel enerji piyasalarında özellikle fiyat anlamında büyük değişim yaşandığını söyleyen Dönmez, Türkiye'nin  bu süreçte  en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Vatandaşlara verilen destekleri de hatırlatan Dönmez, "Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarında yaptığımız sübvansiyonla vatandaşlarımıza 127 milyar liralık destek sağladık. Geçtiğimiz hafta faturalardaki TRT payı ve Enerji Fonu'nun kaldırıldığı açıklandı. Her iki fonun kaldırılmasıyla birlikte vatandaşımıza vereceğimiz destek yıllık yaklaşık 3 milyar lira olacak" dedi.

"2022'nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız"

Bakan Dönmez, Karadeniz'deki doğal gaz keşfine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

Temmuzda Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-2 ve rezervuar-3 testlerini başarıyla tamamlamıştık. Karadeniz gazını ilk defa o gün orada yaktık. Bu hafta Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-1 testinde günlük 650 bin metreküp gaz akışına ulaştık. Sakarya Gaz Sahası'na ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını tamamladık. Yüksek nitelikli boruların siparişlerini verdik. Alanında uzman, yetkinliği üst seviyede olan bir şirketle birlikte yürüteceğiz bu işi. 2022'nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah.

Kış saati uygulaması

Türkiye'de kış saati uygulamasına 2016'da başlandığını hatırlatan Dönmez, bugüne kadar elektrikte 6,82 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını bildirdi.

Dönmez, bu tasarrufun parasal karşılığının 6 milyar lira olduğunu belirterek, "26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU