Mevcut tanklar 60 yıllık… Sadece hava gücü değil TSK'nın tank filosu da modernizasyon bekliyor

Türkiye, İHA ve SİHA'lar olmak üzere belli silah sistemlerinde ilerleme kaydederken, uzmanlara göre özellikle zırhlı birliklerin bel kemiği tank filosunun eskiyen envanter nedeniyle yenilenmesi gerekiyor

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 20 Kasım 2021 Cumartesi günü Twitter hesabından "Barış Pınarı bölgesinde görev yapan ani müdahale kuvvetimiz, her türlü acil durum için daima göreve hazır" başlıklı video yayınladı.

Bu videoda tanklar ve zırhlı araçlar eşliğindeki bir birliğin toplu halde ve hareket halindeki görüntülerine yer verildi.

Ancak bu görüntüye dair sosyal medyada yorum yapan bazı kişiler, birlik içerisinde görünen M-60 tanklarının artık eskidiği ve envanter dışı kalması gerektiği yönünde iddialarda bulundu.

Bu kişilerden biri olan savunma sanayi araştırmacısı Burak Yıldırım, aynı gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Müzelere ve zırhlı tugayların nizamiyelerine koymamız gereken tanklarla taktik avantaj arıyoruz" ifadelerini kullandı. 

burak.PNG
Savunma sanayi araştırmacısı Burak Yıldırım, tankların envanterden çıkarılması gerektiğini savundu / Fotoğraf:

 

Envanter ABD ve Alman tanklarından oluşuyor

Bilindiği gibi Türkiye uzun zamandan beri Altay tankı projesini hayata geçirmeye çalışsa da teknik sorunların bitirilememesi nedeniyle seri üretime henüz geçilemedi.

Savunma sanayi üzerine haberlerin yer aldığı "Savunma Günlüğü" adlı internet sitesinde 12 Ocak 2020 tarihinde Aykut Baş imzalı çıkan haberde TSK'nın elindeki tank envanterine dair bilgi verilmişti.

Haberdeki bilgilere göre TSK'nın elinde ortalama 2 bin 229 civarında tank bulunuyor.

Modellerine bakıldığında ise ortalama sayılar şu şekilde:

171 adet Leopard 1T tankı, 184 adet Leopard 1A3 tankı, 750 adet M48 A5T2 tankı, 339 adet Leopard 2A4 tankı, 619 adet M60 TTS tankı, 166 adet  M60T.

1950'li yıllarda üretilen ABD yapımı M48 tankları artık hücum içeren operasyonlarda kullanılmaktan ziyade özellikle doğu illerinde karakol ve askeri üslerin korunmasına destek vermek üzere buralarda sabit tutularak topçu güçlerinden faydalanılıyor.

Dolayısıyla tankın bir hücum silahı olduğu hesaba katıldığında TSK'nın elindeki asıl tank gücü M60 ve Leopard'lardan oluşuyor.

osmanaydoğan.jpg
Osman Aydoğan / Fotoğraf: Twitter

 

"ABD, M-60'ları 1996'da emekli etti"

Tank filosunun mevcut durumunu uzun yıllar boyunca zırhlı birliklerde görev yapan emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan'a sorduk.

Aydoğan'a göre TSK'nın tank filosu hava filosuna oranla daha fazla eskimiş durumda. 

M-60'ların 1960'larda üretildiğini bunların ABD'de 1996 yılında kullanım dışına çıkartıldğını ifade eden Aydoğan, "Bizim ise Leopar'lardan sonra en modern tankımızdır. Ancak her halükarda elimizdeki tankların yaşı ortalama 60 civarında" dedi.

"Türk tanklarının tamamı demode" diyen Aydoğan, "Tabii ki tank filomuzun tamamı hareket kabiliyetine sahip ve çalışır vaziyette. Ancak eski tankların hareket kabiliyeti, zırh koruması tabii ki modern tanksavarlar karşısında daha etkisiz" ifadelerini kullandı.

m60.jpg
TSK'nın elindeki M60 tankları ABD tarafından üretildi / Fotoğraf: AA

 

"Eski tankların savaş caydırıcılıkları azaldı"

Savunma sanayi ve güvenlik politikaları üzerine araştırmalar yapan bağımsız araştırma grubu Blue Melange analistleri sorumuz üzerine ani müdahale gücünde kullanılan tankların 70 yıllık M60A3 Patton serisi modernize edilmemiş tanklar olduğunu öne sürdü.

Eski tankların savaş alanlarında caydırıcılıklarının azaldığı ve savunma bütçesinde önemli işletme masrafı oluşturdukları iddia edilerek, bu durumun sebebi üç nedene dayandırıldı.

1) Tedarik mekanizmasının dış politik adımlar neticesinde darbe yemesi,

2) Her ürünü yerli milli yapma stratejisinin teknik ve mali sebeplerle aksaması, birçok projenin gecikmesi ertelenmesi ötelenmesi veya iptal edilmesi

3) Al-Bab ve benzer çatışma alanlarında yaşanan kayıplar

pars.jpg
Yeni tanklar üretilene kadar boşluğun Pars gibi ağır zırhlı araçlarla doldurulabileceği öne sürüldü / Fotoğraf: AA

 

"Boşluk 8x8 zırhlı araçlarla doldurulmalı"

Blue Melange analistleri çözüm olarak şu önerileri getirdi:

Artık acil ihtiyaç olarak NATO'dan göreceli modern kullanılmış acil ihtiyaç tank alabilme şansımız yok. Paramız da bol değil. Teknolojimiz yüksek değil. Olsa on yıllardır motor geliştirmeye çalışmazdık. Kore mekanik tasarımda bizden fersah fersah önde ancak onca gayrete rağmen o bile yapamadı idare etti. Arada dolan boşluğu ise en iyi olduğumuz ürünlerle yani 8x8 AFV'lerle (zırhlı araçlarla) doldurmalıyız. Acilen Pars ve Arma gibi kendini kanıtlamış ürünlerin yüksek zırhlı yüksek ateş güçlü tiplerini hızla envantere alarak sahaya sürmelidir. Bu ara çözüm ülke ekonomisinin toparlanması ve teknoloji geliştirmek için gereken zamanı da sağlayabilir. Suriye, Libya, Azerbaycan düz alanlardır. 8x8 ağır zırhlı savaş araçları denemeye değer. En azından M60 M48 ve Leopard 2A4'den ve olmayan Altay'dan fazla fayda sağlar.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU