Diyarbakır'ın yarım asırlık kasetçisi, zamana ve teknolojiye direniyor

Güneydoğu'da mahalli sanatçıların ilk ses kayıtlarını yapan "Stüdyo Ses", 1972'den bu yana ismini yaşatıyor. Mahsun Kırmızıgül ve Küçük Emrah'ın ilk kayıtlarını elinde bulunduran işyeri sahibi Muhittin Akbey, "Zamana ve teknolojiye direniyoruz" dedi

Diyarbakır'ın tarihi Sur İlçesi'nde bulunan "Stüdyo Ses", 1972 yılında Akbey kardeşler tarafından kurulunca Güneydoğu'daki tüm mahalli sanatçıların ilk uğrak yeriydi.

O dönem İstanbul'a gitmeden önce Diyarbakır'a uğrayan mahalli sanatçılardan bazıları, isim yapıp Türkiye çapında ünlü oldu. Mahsun Kırmızıgül ve Küçük Emrah, bunlardan sadece ikisi. 

Eskiden "Müzisyenler Sokağı" diye bilinen şimdiki Behrampaşa Sokağı'ndaki 20 metrekarelik dükkanın adı "Stüdyo Ses."
 

MUHİTTİN AKBEY2.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Indepent Türkçe

 

Eskiden daha büyük bir mekanda mahalli sanatçıların ses kayıtları alan ve kaset basımı yapıp piyasaya süren işyeri, 1990'lardaki bandrol sistemi ile birlikte kepenk kapatmış. "Stüdyo Ses" adını taşıyan bu dükkan, şu an sadece kaset satışı yapıyor.  
 

IMG_2950 (1).JPG
"Stüdyo Ses" iş yeri sahibi / Fotoğraf: Veysi Polat-Indepent Türkçe

 

"Mahsun ve Emrah'ın kaydını ilk biz yaptık"

Independent Türkçe'ye konuşan iş yeri sahibi Muhittin Akbey, "Burayı ilk olarak babam ve abilerim kurdu. O dönem Güneydoğu'da bir ilkti. Bu nedenle mahalli sanatçıların ilk uğrak yeriydik. 150 sanatçının ses kaydını yaptık. Bazıları ünlü oldu. Mahsun Kırmızıgül ve Küçük Emrah'ın ilk kayıtlarını biz yaptık ve hala arşivimizde mevcuttur" dedi. 
 

MUHİTTİN AKBEY1.jpeg
Fotoğraf: Veysi Polat/Indepent Türkçe

 

"Maliyetler artınca stüdyoyu kapattık"

1990'larda bandrol sisteminin gelmesi ile işyerlerini kapatmak durumunda kaldıklarını anlatan Akbey, "Bandrol sistemi ile gelen telif hakları, vergiler ve maliyetlerin artması ile bu işi yapamaz hale geldik. Bir dönem bu dükkanı kuruyemişçiliğe çevirdim. Zamanla geçmişe özlem ve müzik sevdası ağır basınca tekrardan kasetçiliğe başladım" diye konuştu. 
 

K.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Indepent Türkçe

 

"Kasetler, artık anı olsun diye alınıyor"

Diyarbakır'da eski müzik kaset satan tek dükkan olduğunu anlatan Akbey, vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Akbey, şöyle devam etti: 

Bir hobi olarak yapıyorum bu işi. Her gün mutlaka gelir, birkaç saat kalır giderim. Vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle de gençler 'Filmlerde görmüştük' deyip hatıra fotoğrafı çekiyor. Bazen kente gelen yerli-yabancı turistler oynak bir hava çaldığında dükkanın önünde halay çekiyorlar. Sanat müziği eserleri çaldığında hüzünlenenler de oluyor. Eskiye olan özlemi görebiliyorsunuz. Kaset satışı az. Alanlar da doğum günü veya özel gün hediyesi olarak anı olsun diye arşiv kasetlerinden alıyor. Dijital teknolojiye ve zamana direniyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU