Merkez Bankası'nın faiz indirimine ekonomistlerden ilk tepkiler: Geçmiş olsun

TCMB Para Politikası Kurulu’un politika faizinde 100 baz puanlık indirim yapması gündemin en çok konuşulan konusu oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdüğü kaydedildi.

Yapılan açıklamada "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir" denilerek aralık ayında da faiz indiriminin devam edebileceği sinyali de verildi.

Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirim kararının ardından dolar/TL kuru kısa bir süre 11 lirayı test ettikten sonra bir miktar gevşeyerek 10.86 seviyelerine geldi.

Öte yandan sosyal medyada #Dolar11TL ve #faizkararı etiketiyle de binlerce tweet atıldı.

İktisatçılar, Merkez Bankası'nın 100 puanık faiz indirime karşı ilk yorumlarını da yine sosyal medya hesaplarından yaptılar.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, MB'in faiz kararı sonrası, "Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek % 16'dan 15'e düşürdü. Geçmiş olsun" mesajını paylaştı.

Uğur Gürses ise karar için, "Kısmen girdiğimiz enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesilmiştir" ifadelerini kullandı.

"Amaç hasıl oldu"

Prof. Dr. Veysel Ulusoy da, "Tebrikler Merkez Bankası.. Amaç hasıl oldu. Oynaklıktan dolayı oldukça fazla kaynak aktarımı sağlandı" diyerek faiz kararı sonrası kurda yaşanan değişime dikkat çekti.

Refet Gürkaynak ise art arda attığı iki tweette, "Cumhurbaşkanı yer çekimine inanmadığı için Merkez Bankası hepimizi uçurumdan itiyor. Bu ülkenin milyonlarca insanının göz göre göre sefalete itildiğine şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yüzde 5'e yolculuk kararlılıkla sürüyor"

Prof. Dr. Fatih Özatay, "Müjde: TCMB 100 baz puan indirdi ve şöyle dedi: "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda ... yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir." Hadi, iyiyiz yine. Yüzde 5'e yolculuk kararlılıkla sürüyor" diyerek faiz indiriminin devam edeceği mesajına gönderme yaptı.

"Artık dur Erdoğan"

Öte yandan Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının hemen ardındanm CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan #HemenSeçim etiketiyle "Artık DUR Erdoğan!" paylaşımı geldi. 

Kılıçdaroğlu'nun paylaşımın ardından TT listesine giren "Artık DUR Erdoğan" etiketiyle kısa sürede 10 binin üzerinde mesaj paylaşıldı.

 

Independent Türkçe

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU