Erdoğan "faiz" konuşması yaptı, dolar 10,55'in üzerini gördü

Cumhurbaşkanı konuşmasında "faizin sebep, enflasyonun sonuç olduğu" görüşünü tekrar ederken "Faizi savunanla beraber olamam" dedi

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından bir gün önce faizle ilgili görüşlerini yeniledi.

Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “faizin sebep, enflasyonun netice olduğu” iddiasını yeniledi.

“Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” diyerek parti teşkilatına seslenen Erdoğan, şunları söyledi:

Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız.

Erdoğan’ın bu konuşmasının ardından dolar, tarihinin en dip seviyelerinde rekor üstüne rekor kırdı.

Dün 10,33 TL civarında kapanış yapan dolar, Erdoğan’ın konuşmanın ardından 10,56’yı gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözler Merkez Bankası’nda

Yarın saat 14.00’te Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Doların 10 lirayı geçmesi öncesi ve sonrasında indirimin süreceğini bekleyen uzmanlar çoğunlukta olsa da pas geçme ihtimalinin de gündeme geldiği belirtiliyor.

Piyasa anketleri PPK’da 100-150 baz puanlık indirimin olacağı beklentilerinin ağır bastığını gösteriyor. 

TCMB, yükselen enflasyona ve liradaki sert değer kaybına rağmen, enflasyonda yükselişe yol açan unsurların geçici olduğu kanısıyla son iki ayda 300 baz puan faiz indirimine gitti.

Son yıllarda Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesini istemesi ve Merkez Bankası yönetiminde sık sık değişikliğe gitmesiyle hızla değer kaybeden Türk Lirası'nın dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı yüzde 35’e dayanmış durumda.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU