Dünya Kupası yolunda ipleri ele alan Türkiye, Karadağ karşısında... Gökçe: 2016'ya gidişimiz mucizeydi, bu mucize ötesi ama daha gerçek

Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde final niteliği taşıyan Karadağ maçına çıkıyor. Spor yazarı Attila Gökçe, A Milli Takım'ın son durumunu ve gruptan çıkma şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye, G Grubu'ndaki son maçında Karadağ ile karşılaşacak / Fotoğraf: @MilliTakımlar

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde Dünya Kupası yolunda emin adımlarla ilerliyor.

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'ndan çıkabilmek için umutlarını yeşerten ay-yıldızlılar, son maçında Karadağ'ı yenerek gruptan çıkmanın gayretini gösterecek.

16 Kasım'da Pod Goricom Stadı'nda saat 22.45'te başlayacak karşılaşmayı Alman hakem Daniel Siebert yönetecek.

Türkiye'nin umutları Norveç'in puan kaybıyla yeşerdi

Eleme gruplarına Hollanda ve Norveç galibiyetleriyle iyi bir başlangıç yapan Türkiye, üçüncü karşılaşmasında Letonya ile berabere kaldı.

Haziran ayında EURO 2020 finallerine katılan ancak oynadığı üç karşılaşmada da sahadan yenilgiyle ayrılarak beklentilerin uzağında kalan ay-yıldızlılar, turnuvaya puansız ve moralsiz veda etti.

EURO 2020 finalleri sonrası ilk ciddi sınavına Karadağ karşısında çıkan Türkiye, öne geçtiği maçta üstünlüğünü koruyamadı ve sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı.

G Grubu'ndaki beşinci maçında deplasmanda Cebelitarık'ı 3-0 yenerek yoluna devam Türkiye, altıncı karşılaşmasında Hollanda'ya 6-1'lik tarihi skorla yenilerek hem grup liderliğini rakibine kaptırdı hem de üçüncü sıraya geriledi.

 

 

Hollanda hezimeti sonrası teknik direktör Şenol Güneş'in görevine son veren Türkiye, yoluna Alman teknik adam Stefan Kuntz'la devam etme kararı aldı.

Kuntz yönetiminde ilk resmi maçına Norveç karşısında çıkan Türkiye, sahasında rakibiyle 1-1 berabere kalarak gruptan çıkma yolunda oldukça kritik bir puan kaybı yaşadı.

Gruptaki sekizinci maçında Letonya'ya konuk olan Kuntz'un öğrencileri, rakibini deplasmanda 2-1 mağlup ederek şansını son haftalara taşıdı.

Cumartesi günü grup ikincisi Norveç'in puan kaybettiği haftada Cebeiltarık'ı 6-0 mağlup eden Kuntz'un öğrencileri, yeniden ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye 16 Kasım'da Karadağ ile oynayacağı müsabaka ile grup aşamasını tamamlayacak. Aynı gün Hollanda sahasında Norveç'i konuk edecek.

Geride kalan maçlar sonrası Hollanda 20 puanla lider, Türkiye 18 puan ve averajla ikinci, Norveç ise üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye gruptan nasıl çıkar?

Grup aşamasında 10. maçlar sonunda ilk sırada yer alacak ekip, Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkı kazanırken, grup ikincisi ise play-off'lar sonucu Katar bileti almaya hak kazanacak.

G Grubu'nda ikinci sırada yer alan ve lider Hollanda ile 2, üçüncü Norveç ile de aynı puanda bulunan Türkiye'nin gruptan çıkma şansı kendi elinde.

Son maçlar öncesinde Türkiye, grup liderliği şansına da sahip. Türkiye'nin Karadağ ile oynadığı gün, Hollanda ile Norveç karşı karşıya gelecek. Türkiye, Karadağ'ı mağlup eder, Norveç de Hollanda'yı yener ve ay-yıldızlı ekip Norveç'e averaj üstünlüğünü sürdürürse, Stefan Kuntz'un öğrencileri grup lideri olarak doğrudan Dünya Kupası'na katılacak.

Hollanda'nın Norveç'i konuk edeceği maçta olası beraberlik halinde ise Türkiye'ye play-off'lar için 1 puan yetecek.

 

 

"A Milli Takım'daki oyuncular, gençlerin katılımı ve kendini gösterme arzusuyla motivasyonlarını artırdı"

Spor yazarı Attila Gökçe, A Milli Takım'ın Cebelitarık galibiyetini, Karadağ karşısında dikkat etmesi gerekenleri ve gruptan çıkma şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

A Milli Futbol Takımı'nın Cebelitarık karşısında genç oyuncuların katılımıyla eskisine oranla daha dinamik bir performans sergilediğine değinen Gökçe, şöyle konuştu:
 

Kerem ve Halil gibi genç oyuncuların katılımıyla A Milli Takım'daki oyuncular kendilerini gösterme arzusuyla motivasyonlarını artırdı. Stefan Kuntz futbolcunun topla buluşma anında 1 saniye içinde karar vermesini istiyor.

Oyuncular artık daha çabuk oynamaya gayret ediyor. Ayağına gelen topla kaç hareket yapabilirsin, kaç opsiyonun var, kaç arkadaşına pas verebilirsin buna oyuncunun hazırlanması gerekiyor.

Bu nedenle Türk Milli Takımı mental olarak da maçı zihninde yaşayarak oynadı. Böyle olunca rakip takımın sana karşı koyma şansı azalıyor. Cebelitarık hiçbir şekilde ölçü olmaz. Kendini UEFA ve FIFA'ya yeni kabul ettirmiş, kendi ligini düzenlemeye çalışan küçük bir ülke. 


"Cebelitarık maçı, Türkiye açısından niyet gösterisi olarak görülmeli"

Cebelitarık karşılaşmasının Türkiye açısından niyet gösterisi olarak görülmesi gerektiğini aktaran Gökçe, "Hazır olma, hocanın dediklerini yapma, rakip ne kadar kolay olursa olsun averaj için gereken farkı kovalama konusunda ortak kollektif bir oyun oynama arzusu oluşturdu. Hoca da bu maç özelinde doğru taktikle oyuncuları sahaya sürdü" şeklinde görüş belirtti.

Burak Yılmaz'ın saha içinde geçmiş döneme oranla farklı bir çehreye bürünmesinin takıma olumlu yansımasına da değinen Gökçe, "Top bekleyerek şut atan santrafor tipinin dışında sahayı dolaşarak, alanlar boşaltarak, asist yaparak süslediği bir oyun var. Buna saygı göstermemiz gerekiyor" dedi. 

"Hem mental hem de duygusal anlamda üst seviyede oynadılar"

Kerem, Halil, Rıdvan gibi genç oyuncuların saha içindeki performanslarıyla ilgili konuşan Gökçe, Caner-Rıdvan değişiminin olumlu yönlerine de değindi:

Caner Erkin ile Rıdvan Yılmaz arasındaki ulsup, stil, oyun farkı çok bariz görüldü. Caner genellikle ofansif pozisyonları seven, sol ayağıyla güzel ortalar kesen ancak attığı 10 ortanın 6'sının da rakip stoperler tarafından kesilen, onların oyun kurmasına başlangıç sayılan ortalar.

Rıdvan öyle değil. Yaptığı son 4 ortanın ikisi ofsayt gerekçesiyle sayılmadı, ikisi de rakip savunma setinin arkasındaki oyuncularla buluştu. Bu çok kıymetli. Demek ki burada inanılmaz bir enerji, istek var. Harmanlanmış bilinçle, enerjiyle hem mental hem de duygusal anlamda çok üst seviyede oynadılar.

 

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

"Karadağ, geri düştükten sonra kopmayan, başa dert olan bir takım"

Türkiye'nin son maçta karşılaşacağı Karadağ'ı da değerlendiren Gökçe, rakip takımın şu özelliklerine dikkat çekti:
 

Karadağ, geriye düştükten sonra kopmayan, sonuna kadar oynayan, başa dert olan bir takım. Hemen hemen tüm rakipler için geçerli bir durum. Hollanda'nın başına da Türkiye'nin başına da dert oluyor. Hedef bu kadar kolaylaşmış, yol yakınlaşmışken bir olumsuzluk olmaması gerekiyor. 


"Baskı yaratacaktır ancak bu çocuklar üstesinden gelebilir"

Türkiye'nin Karadağ karşılaşmasına mutlak galibiyet parolasıyla çıkmasının takım üzerinde bir baskı oluşturacağını belirten Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

Bir baskı yaratacaktır ancak bu çocuklar o baskıların üstesinden gelebilir. İçlerinde Çalhanoğlu gibi lider karakterli bir oyuncu var. Burak Yılmaz gibi takım kaptanlığı seviyesinin bir milimetre üstüne çıkarak tecrübesiyle oyunun içinde rol alan ve güzel oynayan bir isim var.

O baskıyla kolay baş edecek, baskıyı motivasyona dönüştüreceklerini düşünüyorum. Çünkü o motivasyon 'Biz Dünya Kupası'na gidersek takımlarımızdaki statümüz, transferdeki değeri artacak' fikri de ağır basar. Profesyonel duyguları da kamçılayan bir maç.


"2016'ya gidişimiz mucizeydi, bu mucize ötesi ama daha gerçek"

Türkiye'nin gruptan çıkma şansını da değerlendiren Gökçe, sözlerini şöyle noktaladı:
 

Norveç'in de galibiyete ihtiyacı var. Norveç, Hollanda'yı yenerse Hollanda üçüncülüğe düşüyor. Norveç averaj hesabıyla lider olabilir veya biz olabiliriz.

Liderlik de, normal averajda biz önde olduğumuz için galibiyet skorlarında fazla değişim olmazsa biz direkt gideceğiz. Her türlü şans bizi bekliyor.

Bizim 2016'ya gidişimiz mucizeydi, bu mucize ötesi ama daha gerçek. Üç maçın da berabere bittiğini düşünürsek yine Türkiye'ye yarıyor.

İkincisi Norveç 2-0, Türkiye 1-0 yense dahi yine biz çıkabiliyoruz gruptan. Tüm hesağları yaptığımız zaman Türkiye çıkar gibi görünüyor.

Yalnızca şu olasılığı hesaba katmıyoruz. Futbolda her şey olur, bugüne kadar tabelaya her türlü sonuç yazılmıştır. Biz yenilgiyi ağzımıza almıyoruz. Çok gayretli olmamızın yanında akıllı ve sakin olmamız lazım. Pozitif değerlerle oyunu götürürsek, başarılı oluruz. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU