Nihat Hatipoğlu: Dinimizin müziğe bakışı nasıldır?

"Gençlere güzel gelen, dini açıdan da problem oluşturmayan, onları motive eden ve aynı zamanda temiz, güzel şeyler hatırlatan müzik uygulamalarına haram demenin kimseye faydası yoktur”

Fotoğraf: AA

İlahiyat profesörü Nihat Hatipoğlu, İslam dininin müziğe karşı olmadığını ifade etti. Hatipoğlu, “gençlere güzel şeyler hatırlatan müzik uygulamalarının haram olduğunu söylemenin kimseye faydası olmadığını” kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatipoğlu, Sabah gazetesinde kaleme aldığı köşe yazısında müzikle ilgili olarak şunları yazdı:

Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor. Peygamberimizin (SAV) "Nikâhın sonunda tef çalın ve ilan edin" talimatı vardır (Tirmizi). Bazı kadınların (hizmetkârların) bayramda Hz. Aişe'nin yanında tef çalıp şarkı söylediklerini gördüğünde onlara engel olan kişilere, Hz. Peygamber'in "Bırakın onları. Onlar bayram için eğleniyorlar" diyerek karşı çıktığı biliniyor. Bu hususta İmam Gazali'nin uzunca mütalaası var. Müzik konusunda önemli olan husus, müzik parçasının içinde dinimizin reddettiği sözlerin olmamasıdır. Uygun bir ortam ve tarzda icra edilmesidir. Günümüzde özellikle gençler müzikle çok ilgilidir.

Hatipoğlu, “Gençlere güzel gelen, dini açıdan da problem oluşturmayan, onları motive eden ve aynı zamanda temiz, güzel şeyler hatırlatan müzik uygulamalarına haram demenin kimseye faydası yoktur” dedi.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU