AYM zincirle yol kapatan eylemci işçiyi haksız buldu: Demokratik hak değil

Anayasa Mahkemesi İzmir’de işten çıkarmaları protesto için bellerine zincir bağlayarak yolu trafiğe kapatan işçinin başvurusunu “Üçüncü kişilerin hakkı ihlal edildi” diyerek reddetti

Zincirli eylem yapan işçiler sendika başkanının uyarısı üzerine yolu trafiğe açtı / Fotoğraf: Haberler.com

İşçi Güral Doğan AYM’ye 24 Nisan 2015 tarihinde bireysel başvuruda bulundu. Doğan, işten çıkarılmayı protesto eylemi sırasında yolu zincirle trafiğe kapatma eylemi nedeniyle kendisine trafik idari para cezası verilmesinin, toplantı ve gösteri düzenleme hakkının ihlali niteliğinde olduğunu savundu, cezanın iptalini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AYM kararına konu olay 17 Eylül 2014 tarihinde İzmir’de meydana geldi. DİSK üyesi 7 işçi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzenerji şirketinde çalışan bin 170 işçinin yürüttüğü park, bahçe ve yeşil alanların bakım ve onarımı ihalesinin D.T. firmasına verilmesini ve bu firmanın İzenerji’de çalışan işçileri işten çıkaracağı iddiasıyla, taşeron sistemini protesto için eylem yaptı.

7 işçi bellerine bağladıkları zincirlerle trafiği kesti. Sendika liderinin uyarısı üzerine de zincirleri çözüp yolu açtı. Trafik polisi bu sırada trafik akışına engel oldukları gerekçesiyle başvurucunun da arasında bulunduğu kişilere 365 lira para cezası kesti. Doğan cezanın iptali için İzmir Sulh Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti, talep reddedilince ceza kesinleşti. AYM gösteri ve yürüyüş hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul etmedi.

Kararda “Başvurucunun trafik idari para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin kararın kamu düzeninin ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik önlemlerin bir parçası olduğu ve meşru bir amaç taşıdığı sonucuna varılmıştır” denildi, şöyle devam edildi:

Başvurucunun zincir çekerek yol kapatmayı bir gösteri yöntemi olarak benimsemesi ve bu suretle en işlek caddelerden birinin fiziken kapatılmasına neden olması sonucu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına trafik cezası şeklinde yapılan müdahalenin zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık geldiğinin kabulü gerekir.

Müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 34. Maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU