Rolls-Royce yeni jenerasyon mini nükleer reaktörler yapmak için gereken finansmanı buldu

Devlet ve özel firmalar küçük modüler reaktör inşa etme projesine yatırım yapmayı kabul etti

Bir sanatçının küçük modüler reaktöre dair illüstrasyonu (Rolls Royce)

Rolls-Royce, hükümetten ve özel yatırımcılardan aldığı destekle yeni bir mini nükleer reaktör setinin inşaatına devam edecek.

Motor üreticisi, 210 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,80 milyar TL) devlet hibesi ve özel firmalardan aldığı 195 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,60 milyar TL) finansmanla Rolls-Royce Küçük Modüler Reaktör'ü (Small Modular Reactor, SMR) üreteceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki yatırımcı, BNF Resources ve ABD'li üretici Exelon Generation, gelecek üç yıl boyunca Rolls-Royce projesini finanse edecek.

Destekçileri bu teknolojinin mevcut nükleer santrallerden daha hesaplı olacağını ve daha hızlı kullanıma sunulacağını umuyor. Hinkley Point C reaktörü dahil farklı projeler uzun gecikmelerle maliyetlerin giderek artmasından mustaripti ve şimdi masrafların 23 milyar sterline (yaklaşık 306 milyar TL) ulaşması bekleniyor.

Çinli şirketlerin kritik altyapıya dahil olmasıyla ilgili endişeler de dile getirildi. Birleşik Krallık (BK), Çin'in devlete ait nükleer enerji şirketi CGN'yi Suffolk'taki Sizewell C nükleer santralinden çıkarmanın yollarını araştırıyor. CGN şu anda projede yüzde 20 hisseye sahip.

Rolls-Royce'un patronu Warren East salı günü yaptığı açıklamada mini reaktörlerin iklim kriziyle mücadelede yenilikçi bir yol olduğunu söyledi.

Rolls-Royce SMR teknolojisiyle şebeke ve endüstriyel elektrik üretiminden hidrojen ve sentetik yakıt üretimine kadar çeşitli uygulama alanları için maliyet açısından rekabetçi ve ölçeklenebilir net sıfır güç sağlayabilen bir temiz enerji çözümü geliştirdik.

Şirket sekreteri Kwasi Kwarteng, BK'nin piyasaya daha düşük karbonlu enerji sürmek ve enerji güvenliğini artırmak için "hayatta bir kez" karşılaşabileceği bir fırsata sahip olduğunu söyledi.

Küçük modüler reaktörler maliyeti düşürme ve daha hızlı inşaat gibi heyecan verici fırsatlar sunarak insanların evlerine temiz elektrik getirebilmemize ve halihazırda azalan uçucu fosil yakıt kullanımımızı daha da azaltabilmemize imkan sağlıyor.

Bu sene BK'nin değişken küresel enerji piyasaları karşısında savunmasız kaldığı görüldü. Geçen ay gaz fiyatları rekor seviyelere çıkarak hanelerin faturalarının artmasına neden olmuş, çelik ve seramik gibi enerji yoğun sektörler kapanma tehlikesi yaşamıştı.

Fakat yeni nesil nükleer reaktörler de tartışmalı bir konu olacak.

Enerji ve İklim İstihbarat Birimi'nde analiz bölümü başkanı olan Dr. Simon Cran-McGreehin yüksek inşaat maliyetlerine dair uyarıda bulundu: Yeni nükleer santrallerden biri faaliyete geçene kadar haneler birkaç yıl daha yüksek faturalar ödemek zorunda kalabilir.

Dr. Cran-McGreehin "Nükleer teknolojideki uzun inşa sürelerinin yanı sıra yüksek maliyetler, bunun mevcut enerji sorunlarımıza hızlı bir çözüm olmadığı anlamına geliyor" diye konuştu.

Hükümetin depolama ve esnekliğin yanı sıra (hızla ve ucuz bir şekilde dağıtılabilen) yenilenebilir enerji üzerindeki süregelen ve artan odağının, BK'de uygun maliyetli ve güvenilir bir enerji sistemi kurmanın belkemiğini oluşturması bekleniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU