Amerikalı milyarder "yapay zekanın insanlığı yok etmesinin önlenmesi" için Oxford'a 150 milyon pound bağışladı

Trump destekçisi milyarderin Oxford Üniversitesi’ne yaptığı bağış "yapay zeka etiği" çalışmaları için kullanılacak

Blackstone'nun kurucu ortaklarından Stephen Schwarzman yapay zekanın olası dezavantajlarından kaçınmak gerektiğini söylüyor / Fotoğraf: The Independent

ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen bir milyarder yapay zekada etik konusunda mücadele eden bir enstitüye bağışta bulunacak Oxford Üniversitesi'ne 150 milyon poundluk (yaklaşık 1,1 milyar TL) yardımda bulundu.

Özel bir öz sermaye grubu olan Blackstone’un ortak kurucusu Stephen Schwarzman robotların “durdurulamaz” bir yükselişte olduğu bir çağda bağışı, kişilere “insan olmayı hatırlatması” için yaptığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağış kapsamında kurulacak insan bilimleri merkezinde üniversitede eğitimi verilen İngilizce, tarih, dil bilimleri, filoloji ve fonetik, ortaçağ ve modern diller, müzik, felsefe, teoloji ve din programları ilk defa aynı çatı altında toplanacak.

Schwarzman adı verilecek merkezde aynı zamanda gösteri sanatlarıyla sergi alanları da bulunacak.

Strateji ve Politika Forumu’na başkanlık eden ve Trump’ın yakın arkadaşı olan Schwarzman BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, yapay zekanın insanlık için “4. devrim” olacağını söyledi.

Schwarzman şunları kaydetti:

Bu (yapay zeka) iş imkanlarını, mükemmelliği, verimliliği etkileyecek, hem olağanüstülüğe hem de kötüye ulaşmak için bir güç olacak ve bu sadece onun yapabilecekleriyle ilgili bir şey değil. Bilim insanlarının yapay zekayı etik bir şekilde sunma noktasında hemfikir olduğunu düşünüyorum çünkü bunun dezavantajlarını yaşamak istemiyorlar. Bence çağımızın en önemli sorularından biri yapay zeka olacak, bu gerçekten durdurulabilir bir şey değil. Sadece yapay zeka da değil, robotik ve diğer tüm bilgisayar bilimi inovasyonları da buna dahil.

Schwarzman’ın Trump’a desteğinin üniversite için çelişkili bir durum yaratıp yaratmayacağı sorusuna cevap veren Rektör Yardımcısı Louise Richardson, hayırseverlerinin farklı siyasi görüşlere sahip olmasının üniversite tarafından hoş karşılandığını belirtti.

Richardson, “Bu modern çağda bize sunulan ve insan bilimlerinde çalışmalar yapacak yüzlerce akademisyen ve binlerce öğrenci kazandıracak böyle bir bağışı geri çevireceğimizi mi düşünüyorsunuz?” diye konuştu. Schwarzman’ın Oxford Üniversitesi’nden mezuniyeti bulunmadığını belirten Richardson, onun bu  “cömert” bağışının, “21.yüzyıldaki insan bilimlerinin değerinin önemli bir göstergesi” olduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/education

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU