"Yoganın orta ve ağır depresyona faydası olmaz" diyen Verimli: Psikiyatrist müdahalesi olmasa İstanbul birbirine girer

Psikiyatrist Verimli, "Majör depresyondaki hastalara 'Aman kalk bir yoga yap, haline şükret, neyin eksik diyorsunuz ya' sizi dövseler şiddet sayılmaz inanın" derken yoga eğitmeni Dikmen, ağır depresyondaki birinin zaten yogaya gitmeyeceğini öne sürdü

Yoga yapmanın depresyona olan etkisi tartışılıyor / Fotoğraf: blog.mitr.com.tr

Çıkış yeri Hindistan olan yoga, fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi hissetmek için nefes almaya odaklanan bir egzersiz şekli.

Yoga, stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içeriyor.

Son yılarda kentli, eğitimli kesimlerde özellikle kadınlar arasında yaygınlaşıyor.

Birçok insan, depresyonla mücadele ederken alternatif yöntemlerden biri olarak yogaya da başvuruyor.

 

"Sizi dövseler şiddet sayılmaz"

Ancak Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli’den bu konuda bir uyarı geldi.

Verimli, 4 Kasım 2021 Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Majör (şiddetli) depresyondaki hastalara 'Aman kalk bir yoga yap, haline şükret, neyin eksik diyorsunuz ya' sizi dövseler şiddet sayılmaz inanın.. Çok bilmeyin herşeyi" dedi.

Söz konusu açıklamanın ardından Verimli'yi aradık ve şu soruyu sorduk: "Depresyonda olan bazı insanlar doktor yerine yogaya mı yönlendiriliyor?"

Verimli, yoga tarzı uygulamaların sadece insanı anlık olarak rahatlatacağını ancak asla bir tedavi yöntemi olmadığını belirtti.

Gerginliği ve huzursuzluğu giderme noktasındaki yoganın etkileri olduğunu ancak ağır bir depresyon geçirenlere bir etkisinin olmayacağını ifade eden Verimli, "Çünkü yoga yapacak gücü dahi olmaz. Yoga yaparak ağır bir depresyonu tedavi etme imkanınız yok. Bilime ters düşüyorsanız önünüze birtakım zorluklar çıkacaktır. Depresyonla mücadelede psikiyatristleri yok sayıp, depresyona karşı hiçbir psikiyatrist müdahalesi olmasa İstanbul birbirine girer inanır mısınız?" diye konuştu. 

arifverimli.jpg
Prof.Dr. Arif Verimli / Fotoğraf: Twitter@arifverimli

 

"Yoga, orta ve ağır depresyonlarda asla ve asla yararlı değil"

Psikiyatri tedavisinde kullanılan bir ilacın geliştirilmesinin bile 15 yıl aldığını hatırlatan Verimli, "Yoga ve benzeri uzak doğu kökenli birtakım uygulamalar çok hafif streslerde yararlı olabilir. Ama orta ve ağır depresyonlarda asla ve asla yararlı değildir dedi.

"'Yogaya gidiyorum' diyerek tedavisini geciktirenler var"

 "Yoganın tedaviyi geciktirme özelliği var mı? Depresyonda olup yogaya giden insanlar onun sonucu beklerken tedavisini geciktiriyor mu?" sorumuza Verimli, "Kesinlikle tedaviyi geciktirici etkisi var. Depresyonda tedavi edilmeyen her gün hayatımızdan kaybettiğimiz gündür" diye cevap verdi. 

utkankolatdikmen.jpg
Utkan Kolat Dikmen / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Majör depresyonda olan biri doktora bile gitmek istemez ki kalkıp yogaya gelsin"

Yoga Eğitmeni Utkan Kolat Dikmen de katıldığı yoga derslerinde majör depresyonlu biriyle karşılaşmadığını söyledi. "Kişi depresyonda ise zaten bir şey yapmaz" diyen Dikmen, "Doktora bile gitmek istemez ki kalkıp yogaya gelsin. O durumda olan birinin önce doktorlardan, profesyonellerden destek alması gerekir" ifadelerini kullandı. 

"Psikolojik olarak faydalı"

Yoganın kişilere psikolojik olarak faydası olduğunu söyleyen Dikmen, "'Kişi yoga yapayım' diyorsa o bile güzel bir şey. Çünkü kişinin depresyonla ilgili bir şey yapmak istediğinin göstergesi. Dediğim gibi majör depresyonda olan biriyle yogada karşılaşmadım. Zaten o durumda olan biri muhtemelen yataktan kalkmak istemiyordur" ifadelerini kullandı. 

Dikmen, hafif düzeyde depresyonda olup kendini rahatlatmak için yogaya gelen insanların da doktorlardan da profesyonel desteği de ihmal etmemesi gerektiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU