Çekya'da koalisyon için uzlaşmaya varıldı

Yeni Başbakan olması beklenen Petr Fiala, "Uzun ve tüm gün süren ama başarıya ulaşan görüşmeler gerçekleştirdik" dedi

Petr Fiala liderliğindeki koalisyon grubu enflasyon, yüksek borç ve koronavirüs salgını gibi sorunlarla mücadele edecek (Reuters) 

Çekya'da merkez ve merkez sağ partiler koalisyon hükümeti kurmaya yönelik mutabakata vardı.

Başbakan Andrej Babiş'in yerine geçerek ülkenin yeni başbakanı olması beklenen Demokratik Yurttaşlık Partisi (Občanská demokratická strana -ODS) Genel Başkanı Petr Fiala, salı günü yaptığı açıklamada "Uzun ve tüm gün süren ama başarıya ulaşan görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.

12 saati geçen görüşmelerde çıkan karara göre yeni parlamentonun 8 Kasım'da bir araya gelerek koalisyon hükümetini onaylaması ve diğer yetkilileri seçmesi planlanıyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

8-9 Ekim'de düzenlenen seçimlerde, iktidardaki ANO 2011 partisinden Babiş yüzde 27,1 oy alarak az farkla seçimleri kaybetmişti.

Öte yandan 5 partiden oluşan ve liderliğini Fiala'nın üstlendiği Birlikte (Spolu) koalisyon grubuysa yüzde 27,8 oy alarak birinci olmuştu.

Birlikte koalisyonu böylelikle 200 kişilik mecliste 108 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

Ancak ülkedeki kurallar gereği hükümet kurma yetkisi Cumhurbaşkanı'na ait olduğundan gözler Milos Zeman'a çevrilmişti.

Babiş'le yakın ilişkileriyle de bilinen Zeman ise kronik hastalığı nüksettiği için şu anda görevinin başında değil. Dolayısıyla hükümet kurma etkisi mevcut senato ve meclisin elinde.

Fiala, hastalığı iyileştiğinde Zeman'la görüşeceğini belirtirken, Cumhurbaşkanı'ysa  daha önce herhangi bir koalisyon hükümetine onay vermeyeceğini açıklamıştı.



Independent Türkçe, DW, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU