Mehmet Barlas: Zamlar anlatılamıyor

“Türkiye'de haberlere bakınca Türkiye'nin bir petrol ve doğalgaz zengini olduğunu düşünmeye başladık. Ancak enerji fiyatlarına sürekli zam geliyor”

Fotoğraf: Twitter

Sabah gazetesinin başyazarı Mehmet Barlas, Türkiye’de haberlere bakınca ülkenin petrol ve doğal gaz konusunda zengin olduğuna dair bir görüş oluştuğunu öne sürerken “Ancak enerji fiyatlarına sürekli zam geliyor” eleştirisini gündeme getirdi. Sabah yazarı, hükümetin kamuoyunu konu hakkında aydınlatması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barlas, bugünkü köşe yazısında enerjide gelen art arda zamlarla ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

Uluslararası toplantılardan ve zirvelerden sonra nihayet Türkiye'nin gerçek gündemine dönüyoruz. Bu gündemin en önemli maddesi, geniş kitlelerin geçim endişesine sürüklendiği pahalı fiyatlar. Anlamakta zorlandığım bir durum var. Çoğulcu ve özgürlükçü demokraside hükümetlerin en önemli fonksiyonu diyalogdur, anlatmaktır.

Türkiye'de ise hepimiz haberlere bakınca Türkiye'nin bir petrol ve doğalgaz zengini olduğunu düşünmeye başladık. Karadeniz'de bulunan yataklar bir yılı aşkın süredir halkın belleğine yerleşiyor. Ancak enerji fiyatlarına sürekli zam geliyor. Bu zammı yapanların, Karadeniz'de bulunan enerji kaynaklarının halka ulaşmasının bir zaman alacağını anlaşılır şekilde anlatmaları gerekir. Acaba dış pazarlara dönük bir önlem mi? Çünkü dünyayı izlediğimiz zaman, mesela Türkiye'deki benzincilerin önünde Alman arabalarının kuyruk yaptığını görüyorsunuz.

Türkiye'deki benzinin fiyatı, Avrupa'ya oranla düşük olabilir ancak Türkiye'deki insanların gelirinin de düşük olduğunun altını çizmek gerekir. Bu birinci sorunumuz. Yani hükümet, halkı bu konuda sürekli aydınlatmalı.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU