Fenerbahçe'de "son üç sezonda yaşananlar tekrar edecek mi" endişesi... Domaç: Üç temel nokta takımı her geçen hafta geriye götürdü

Son 10 resmi maçında 3 kez kazanarak Süper Lig ve Avrupa Ligi yarışında yara alan Fenerbahçe'de işler yolunda gitmiyor. Spor yorumcusu Haldun Domaç, sarı-lacivertlilerin son durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de 10. haftayı geride bırakan Fenerbahçe, 19 puanla 4. sıraya geriledi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de son üç sezonda istediği başarılardan uzak kalan Fenerbahçe'de işler yolunda gitmiyor. 

10. hafta maçında son dönemin formda ekiplerinden Aytemiz Alanyaspor'u konuk eden Fenerbahçe, büyük bölümünü üstün oynadığı maçtan 2-1 mağlubiyetle ayrılarak ligde üst üste ikinci kez sahadan yenilgiyle ayrıldı.

Son 10 resmi maçın 3'ünü kazanan sarı-lacivertliler, Süper Lig'de Başakşehir, Trabzonspor ve Alanyaspor'a yenilip, Sivasspor ile berabere kaldı. UEFA Avrupa Ligi'nde ise 2 beraberlik ve 1 yenilgi alarak gruptan çıkma şansını zora soktu. 

Sezona hızlı bir giriş yaparak namağlup seri yakalayan ancak son haftalarda aldığı başarısız sonuçlarla taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Fenerbahçe'de son üç sezonda yaşananlar tekrar edecek mi korkusu hakim.

Taraftardan "yönetim istifa" tepkisi

Fenerbahçe taraftarları, Alanyaspor yenilgisi sonrası teknik direktör Vitor Pereira ve başkan Ali Koç aleyhinde tezahüratta bulundu.

Portekizli teknik adam ile Ali Koç'u istifaya davet eden taraftarlar, maçın bitimiyle "Yönetim istifa" tezahüratı yaptı.

Karşılaşma sonrasında büyük üzüntü yaşayan Fenerbahçeli futbolcular ise taraftarın gönlünü almak için tribüne gitse de protestolar ve ıslıklamalar devam etti.

 

Ali Koç-AA (1).jpg
Ali Koç, karşılaşmayı tribünden takip etti / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe'nin kadrosu şampiyonluk için yeter"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunarak taraftarların 'istifa' tezahüratlarıyla ilgili konuştu.

Koç, takımın şampiyon olacağına inandığını belirterek, "Fenerbahçe'nin kadrosu şampiyonluk için yeter" dedi.

"Oynanan futbol, ilk 5 haftayı konuşsak şampiyonluğun en büyük adayıydı. Ama son 4 haftada değil" diyen Koç, şunları kaydetti:

"Taraftar tepkisinde haklı. Böyle bir sarmala girip, umutsuzluğa kapılıp yine mi böyle bir sezon yaşayacağız konumuna gelmemeli. Tepki bu gecede kalmalı. Bu takım toparlanıp skoru da futbolu da yapabilecek kapasitededir. Ben de çok üzgünüm. Bende istemem bu tip tepkileri ama bizim işimiz anlık, saniyelik konulara takılmak değil. Sadece biz düşüş yaşamıyoruz. 3-4 haftadır düşüş yaşayan takımlar var. Ligin 3'te 1'i tamamlandı. Onlara da baktığınız zaman bize has bir şey değil. Bize tepkiler daha fazla olması bize has bir durum." 

"Pozisyon zenginliği açısından baktığımızda doğru kurgulanmış bir oyun olmadığını gösterdi"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, sarı-lacivertlilerin Alanyaspor yenilgisini, takımın son durumunu ve kötü gidişin nedenlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Süper Lig'in 9. haftasında sahasında Alanyaspor'a yenilen Fenerbahçe'nin rakibine oranla daha dominant oynadığını söyleyen Domaç, karşılaşmayla ilgili şu yorumu yaptı:

Fenerbahçe'nin maçlarını dominant oynaması sürpriz değil. Mutlaka oyunun kontrolünün elinde olması lazım. Alanyaspor'un oyun felsefesi de buna çok yatkın. İki takımın geçmiş dönemine baktığınız zaman Fenerbahçe'nin topla oynama oranı var ki Trabzonspor, Hatayspor gibi deplasman maçlarında topu rakibine vermesine rağmen yüzde 50'lerdeydi. Alanyaspor'un genel lig performansına baktığımızda ise bu oran yüzde 44. Rakamlar bazı insanlar için çok değer ifade etmeyebilir ama bir gerçek var ki bu da Alanyaspor'un daha az Fenerbahçe'nin daha fazla topla oynadığını gösteriyor. Aynı şeyler oldu. Topla daha fazla oynayan bir Fenerbahçe gördük. Ancak efektif açıdan, pozisyon zenginliği açısından baktığımızda doğru kurgulanmış bir oyun olmadığını gösteriyor. 49 orta var isabet oranı çok düşük. Bu nedenle Fenerbahçe'nin daha egemen görüldüğü bir maçta üretkenlik açısından istenilen düzeye ulaşamadı. 

 

Serdar Dursun-AA.jpg
Alanyaspor karşısında Fenerbahçe'nin tek golünü Serdar Dursun kaydetti / Fotoğraf: AA

 

"Trabzonspor maçına kadar lider gittiği için oyuna değil sadece sonuçlara bakıldı" 

Alanyaspor'un ilk yarı çok kötü bir performans gösterdiğini buna karşılık müsabakanın ikinci yarısında daha iyi göründüğünü ifade eden Domaç, "İkinci yarı daha iyi bir kurguyla oynadı. Fenerbahçe'nin saha içi yerleşiminde yaptığı değişikliklerin cezasını doğru kesti" dedi.

Sezon başında Fenerbahçe'nin beğenilen bir durumu olduğunu ve bu durumun da elde edilen sonuçlarla ilgili olduğuna değinen Domaç, şunları kaydetti:

Fenerbahçe, Trabzonspor maçına kadar lider gittiği için oynanan oyuna bakmaksızın sadece sonuçlara bakıldı. Sonuçlara bakılması da gayet doğal çünkü yeni kurulan bir takım olarak görüldü. "Yeni hoca, yeni takım, yeni sistem, yeni yapılanma ama lider bir Fenerbahçe" diyerek herkes o noktadan yaklaştı. Yoksa ortada net şekilde mükemmel futboldan bahsetmek mümkün değil. 'Sistem böyle başladıysa sonu çok iyi gelecek' diye bakıldı. Ben Fenerbahçe'nin mükemmel, gelişen bir oyunu olduğunu düşünmüyorum. Fenerbahçe, sadece sonuç olarak iyi noktada olduğu için o sonuçlar yanıltıcı oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Üç temel nokta Fenerbahçe'yi her geçen hafta geriye götürdü"

Son haftalarda izlenilen Fenerbahçe'nin ilk haftalara göre gerilemesinin nedenlerini de anlatan Domaç, şöyle konuştu:

Bu oyuncular bu sistemde oynamaz en temel nokta bu. Oyuncu profiline uygun bir sistem değil bu oynatılan. 3-4-3, 3-4-2-1 uygulanamaz değil. En azından Sporting Lizbon geldi ve Beşiktaş karşısında bunu başardı. Ancak senin elindeki sağ, sol bekin, orta 4'lünün sağı solu buna uygun değil. Elinde diğer sistemlere uygun çok iyi oyuncular var. Bu takım geçen sezon Sivasspor'u yense şampiyonluğa gidecek bir takımdı. Fenerbahçe'nin yeniden kurgulanacak bir sistemi, yeniden yapılandırılacak bir oyun anlayışı aslında yoktu. Hoca 'ben bunda ısrarcıyım, bunu istiyorum' dedi. Oyuncu seçimleri ise burada önemli noktalardan ikincisi. Üçüncüsü ise ideal kadronun oluşmaması. Bu üç temel nokta Fenerbahçe'yi her geçen hafta geriye götürdü. Sırf üçlü oynama isteğiyle hayatında hiç sağ stoper oynamamış Novak, orada oynadı. Bütün bunlar aslında hocanın nasıl bir saplantı içinde olduğunu gösterir. 'Bu takımı bu sistemden başka oynatmayacağım, bu konuda inadım inat' demesinin sebebidir... 'Siz durmadan bana formasyon soruyorsunuz, formasyon değil davranışlar önemlidir' diyor. Bu formasyonu oynayacak oyuncu lazım sana. Davranışına göre mi oyuncuları yöneteceğiz? Bütün temel nokta bu.

 

Pereira-AA.jpg
Vitor Pereira / Fotoğraf: AA

 

"Takımın sadece bir sistemle oynamaması gerektiğini vurgulamalı"

Ali Koç'un sezona başlarken "Takımın yüzde 70'i hazır" sözlerini hatırlatan Domaç, "Yüzde 70'i hazır takıma 5 oyuncu transfer edildi. Hocanın, 'bu takımın tecrübesi yok, Fenerbahçe'nin Avrupa tecrübesi yok' sözlerini de anlamış değilim. Mesut, Sosa, Szalai'ye baktığımızda pek çoğunun tecrübesi var. Ali Koç'un da Pereira ile oturup takımın sadece bir sistemle oynamaması gerektiğini vurgulaması lazım" şeklinde görüş belirtti. 

"Taraftar süreci şampiyon tamamlamada ısrarcı olduğu için kırılganlıkları da büyük oluyor"

Fenerbahçeli taraftarların tepkilerini de değerlendiren Domaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Taraftarlar, Trabzonspor maçına kadar lider giderken Pererira ne söylerse 'doğrudur, haklıdır' demişlerdi. Oysa biz bunun böyle gitmesinin zor olduğunu vurgulamıştık. Taraftar skora, tabelada yazan rakama bakar. O nedenle mutlu oluyordu. Olayın detaylarına bakan bazı taraftarlar hariç. Şimdi taraftarda bir kırılganlık yaşandı, 'bu yıl da mı olmayacak' denmeye başlandı. Taraftarın bu bezginlikten, kırılganlıktan vazgeçmesi gerekli. Taraftarın kırılganlığını çok net gözlemliyorum. Fenerbahçe taraftarı bu süreci şampiyon tamamlama konusunda ısrarı olduğu için kırılganlıkları da büyük oluyor.

"Fenerbahçe doğru planlamaya dönerse şampiyonluk yolunda daha iddialı bir konuma gelir"

İstanbul temsilcisinin Süper Lig'deki şampiyonluk şansını da değerlendiren Domaç, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

Sezon başlarken "Dört Büyükler" şampiyonluk için olağan şüpheliler zaten. Fenerbahçe'nin çok yeterli bir kadrosuna olduğuna inanıyorum. Ancak bu kadronun sevk ve idaresinde doğru planlama yapılmadığını düşünüyorum. Eğer hoca inadından vazgeçer ve doğru planlamaya dönerse Fenerbahçe şampiyonluk yolunda daha iddialı bir konuma gelecektir. Bu şekilde bir yapılanma ile devam ederse yolda zaman zaman bu tür kazalara uğrayacağı için işinin zor olacağını düşünüyorum. Çünkü bu sezon Avrupa'daki kırılganlığı nedeniyle Beşiktaş'ın sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Beşiktaş, eğer Avrupa'dan koparsa elindeki kadrosu çok yukarıda keza Trabzonspor da aynı. Fenerbahçe'nin bir an önce elindeki oyuncu profiline uygun bir yapıya dönmesi lazım. Aksi taktirde bu sene de hayal kırıklığı olabilir. Bu durumlarda istifa değil, kriz yönetimi diye bir durum vardır. Ali Koç ile Pereira, hatta takımın önemli isimleri de bir araya gelmelidir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU