TİP'ten TÜSİAD'a: AKP ile suç ortağısınız, hepinizi göndereceğiz

"Doların 10 liraya dayanmasına neden olan Damat Berat Albayrak için övgüler düzen Güler Sabancı bu TÜSİAD’ın yönetim kurulu üyesi değil miydi?"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasının başında bugün görülen Suruç Davası'na değinen Kadıgil, "Açık söylüyoruz, 33 insanın katledildiği bir dosyayı kapatmaya çalışmak katliamı üstlenmek demektir. Suruç için adalet sağlanana kadar Suruç davası kapatılamaz. Suruç için adalet isteyen ailelerin yanındayız" dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısında iktidara yönelik yapılan uyarılar hakkında konuşan Kadıgil, "Geçmişin hesabını vermeyen, geleceği inşa edemez. Bugün şikayet ettikleri AKP iktidarı gökten zembille inmedi, başını TÜSİAD'ın çektiği, uluslararası sermaye çevrelerinin de aktif destek verdiği bir sürecin sonunda iktidara geldi bu karanlık yapı. Şimdi TÜSİAD, bu karanlığın yaratılmasında kendi payı yokmuş gibi, AKP'yi yıllarca hem açıktan hem gizlice desteklememiş gibi, AKP'den sonraki Türkiye'yi inşa etmeye kalkıyor dedi.

Kadıgil sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 Eylül cuntası sonrası faşist generallerle el ele fotoğraflar çektiren, "şimdi gülme sırası bizde" diye sırıtan Halit Narin bu TÜSİAD'ın başkanı değil miydi? Hadi o kadar geçmişe gitmeyelim; Türkiye'nin ekonomik krizini bir kangrene çeviren ve şu anda doların 10 liraya dayanmasına neden olan Damat Berat Albayrak için övgüler düzen Güler Sabancı bu TÜSİAD'ın yönetim kurulu üyesi değil miydi?"

"TÜSİAD mağdur değil suç ortağıdır"

AK Parti iktidarında 20 yıl içinde çıkarılan halkın aleyhindeki pek çok yasa ve uygulamaya TÜSİAD'ın sessiz kaldığını öne süren TİP Sözcüsü, "Türkiye bir açık hava hapishanesine dönüştürülürken, mühürsüz oylarla halktan çalınan yetki, tek bir adama verilirken, HSYK ve yargı sistemi ele geçirilirken yahut kendisi de bir TÜSİAD üyesi olan Osman Kavala hukuksuz biçimde yıllardır esir tutulurken hiç mi akıllarına demokrasi insan hakları falan gelmiş mi? O yüzden geçelim bu demokrat tavırları, TÜSİAD AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır" diye konuştu.

"Birinizi değil, hepinizi göndereceğiz"

Yine de TÜSİAD'ın konuşmasının önemli olduğunu, çünkü bunun AK Parti'nin devrinin sonuna geldiğimizin kanıtıdır olduğunu dile getiren Kadıgil, "Eğer TÜSİAD konuşacaksa, sadece şimdiye kadar AKP ile birlikte işlediği suçlarını itiraf etmek için konuşmalıdır. Ötesi laf-ı güzaftır" dedi.

TÜSİAD'ın uyarılarına iktidarın faiz indirimi ile yanıt verdiğini söyleyen Sera Kadıgil," Sermaye sınıfının ve Saray'ın bu iç savaşının bedelini her geçen gün yoksullaşan yurttaşlarımız ödüyor, biz ödüyoruz! Faizler düştükçe, işsizlik artıyor, enflasyon büyüyor. Yurttaşlarımızın cebindeki her bir kuruş, her geçen gün pula dönüyor. Bu başarının sahibi, bu memleketin bugünlerini çalan, yarınlarına ipotek koyan Saray Rejimi ve suç ortağı patronlardır. Türkiye İşçi Partisi olarak, bu ülkeyi, sermayenin çatışmalarına, Saray Rejimi'nin can havliyle paçasını kurtarma çabalarına kurban etmeyeceğiz. Ne siz filsiniz, ne biz çimeniz! Birinizi değil, hepinizi göndereceğiz" diye konuştu.

"Koskoca ‘asrın lideri'ne yüzde 14 zam reva görülmüş"

Meclis'e sunulan bütçe teklifini de eleştiren TİP Sözcüsü, "Bu yıl da vergilerimizle okul yapacağımıza, öğretmen atayacağımıza, işçiye memura, emeklilere, kültüre, sanata, bilime yatırım yapacağımıza, gençlerin geleceği için üç kuruş para ayıracağımıza Saray Rejimi ne yapıyor? Saray'ın, trollerinin, beşli çetenin ve diyanetin lüks, şatafat içinde yaşadığı yağma düzenini finanse ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zammı da eleştiren Kadıgil, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maaşı da 35 asgari ücret tutarına yani 100 bin TL'ye çıkarılacak. Cumhurbaşkanına haksızlık etmişler! Resmi enflasyon bu ülkede yüzde 19 ama koskoca asrın liderine yüzde 14 zam reva görülmüş! AKP Grubunu kınıyoruz" dedi.

Kadıgil, "Peki bütçe görüşmeleri sırasında biz ne yapacağız? Tüm görüşmelerde olacağız. Anlatacağız. Suratlarına çarpacağız. Hesap soracağız" şeklinde konuştu.

"Yoksul halk çocuklarının ateşe atılmasına ‘Hayır' diyoruz"

Meclis'e gelecek Irak ve Suriye tezkerelerine Türkiye İşçi Partisi olarak ereddüt etmeden  "Hayır" oyu vereceklerini söyleyen Sera Kadıgil, "10 yıldır bir iç savaşla boğuşan komşumuz Suriye halkının meşru hükümetinin rızası dışında, onun topraklarında ÖSO benzeri oluşumlarla TSK'yı yan yana getiren, Suriye'de istikrarsızlık kaynağı olan bu siyasete "Hayır" diyoruz. Parası olan parayı bastırıp bedelli askerlik yaparken, kendi çocukları bir gün dahi askerlik yapmamış olanların, yoksul halk çocuklarını başka ülkelerin topraklarında, göz göre göre ateşe atmalarına "Hayır" diyoruz" dedi.

"Temaslarımız devam edecek"

Zaman kaybetmeden erken seçim çağrısı yapan TİP Sözcüsü Kadıgil, "Bu çerçevede biz de Türkiye İşçi Partisi olarak seçime yönelik ilkelerimizi 4 başlıkta açıkladık. Halkların Demokratik Partisi de geçen hafta açıkladığı ilkeler kapsamında dün partimizi ziyaret etti. HDP'li dostlarımızla bir araya geldik, ilkelerimiz üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Çok verimli geçti. Bundan sonra da temaslarımız devam edecek" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU