Netflix’in ilk Arapça dizisi Jinn sansürlenecek mi?

Ürdün’de çekilen ve ilk 5 bölümü gösterilen yapımın öpüşme sahneleri nedeniyle yasaklanması gündemde

Netflix’in ilk orjinal Arap yapımı dizisi Jinn (Cin), bazı sahneleri sebebiyle eleştiriliyor. Dizi, sansürleneceği iddiasıyla da gündemde. 

Cin'de yer alan bazı sahnelerin "müstehcen" bulunduğu gerekçesiyle Ürdün'ün kültürel yapısına uymadığı ve yasaklanması gerektiğini savunanlar da var, diziyi beğenenler de.

Bir Twitter kullanıcısı, "Ben de bir Netflix kullanıcısıyım ve Netflix'in Cin dizisi yüzünden tehdit edilmesi yüzde 100 hatadır. Ancak siz Arap oyunculardan ve firmadan beklentimiz, diğer ülkelerdeki oyuncular gibi yayın yaptığınız ülkenin kurallarına saygı göstermenizdir. Bizim isteğimiz o ülkenin kanunlarına göre yayın yapın ya da içeriğinizi sansürleyin, özellikle bizim dilimizdeki yayınlarınızda. Tıpkı diğer devletlerde yaptığınız gibi" dedi.

 

 

Bir başka kullanıcı ise Cin dizisinin yayınlanmasını "ABD'de çocuklar için uygun olmayan sahneler sansürlenebiliyor ve çocukların televizyon izleme saati de kısıtlı. Açıkçası ben bu uygulamayı kullanıyorum ve bu tip sahnelerden sonra silmeye karar verdim. Onun yerine başka bir uygulama bulacağım" sözleriyle eleştirdi.

 

 

Ali Khair isimli Twitter kullanıcısı ise Netflix'in ilk orjinal Arapça dizisinin çok iyi bir yapım olduğu görüşünde. Khair, açık sahnelerin pek çok yapımda yer aldığı söyledi:

 

 

Ürdün Krallığı Film Komisyonu ise dizinin sansürlenmesinin mümkün olmadığı görüşünde.

Komisyon buna gerekçe olarak dizinin televizyon kanalı ya da sinemada değil, Netflix platformunda yayınlanmasını gösterdi.

Komisyonun Twitter'da yaptığı paylaşımda bu yayını izlemek isteyenlerin platforma üye olduğu, para ödeyerek tercihleri doğrultusunda diziyi izlediklerine vurgu yaptı.

 

 

Netflix MENA (Netflix Orta Doğu) departmanı ise platformlarına yönelik bir tehdit dalgası oluştuğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Maalesef Cin dizisi ile ilgili şu anda oyuncularımız ve takım arkadaşlarımıza yönelik bir tehdit dalgası başlatıldı. Biz takımımıza karşı yürütülen bu yaralayıcı, kötü niyetli sözlere aldırmayacağız. Bizim duruşumuz her zaman çeşitlilik ve kapsayıcılık değerleri üzerine odaklanmıştır. Bu nedenle bölgedeki tüm dizi ve film severler için güvenilir bir mecra sağlamak için çalışıyoruz."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin konusu

Cin'de doğaüstü güçlerle tanışan liseli grubun arkadaşlıkları, ilişkileri ve kötülüğe karşı verdikleri savaş işleniyor.

Dizide Amman’daki tarihi yapı Petra’ya gerçekleştirilen bir okul gezisi sırasında biri iyi, diğeri kötü iki cinin, insanların yaşadığı aleme geçip bir liseyi doğaüstü savaş meydanına çevirmesi konu ediliyor.

Netflix'in sitesinde yer alan tanıtımda liseli bir kızın, genç bir erkek görünümündeki cini kazara serbest bırakarak dünyayı tehdit eden bir durumun yaşanmasına neden olduğu belirtiliyor.

 

Jinn 2 Netflix.Netflix. jpg
Fotoğraf: Jinn dizisi / Netflix

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU