Yapılan ankete göre Cumhuriyetçilerin üçte ikisi Trump'ın tekrar aday olmasını istiyor

Trump'ın popülaritesi kongre baskınından bu yana 10 puan arttı

Donald Trump geçen günlerde, Facebook ve Twitter hesaplarının açılması için mahkemeye başvurmuştu (Reuters)

ABD'de eski Başkan Donald Trump güçleniyor. Morning Consult adlı anket şirketi ve Politico dergisinin verilerine göre Cumhuriyetçi seçmenlerin üçte ikisi (yüzde 67) 2024 seçimlerinde Trump'ın aday olmasını istiyor.

8 Ekim-11 Ekim tarihleri arasında bin 999 seçmenle yapılan ankete göre Cumhuriyetçilerin yüzde 29'uysa seçimde başka bir ismin yarışmasını arzuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimileri Trump'ın yeniden aday olmasını istemese de Cumhuriyetçilerin yüzde 82'si, eski ABD Başkanı'nı beğendiğini söyledi. Trump hakkında olumsuz görüşlere sahip Cumhuriyetçilerin oranıysa yüzde 17'de kaldı.

Öte yandan ankette, Trump'ın aday olmasını istemeyen Cumhuriyetçiler için alternatif bir isim ön plana çıkmadı. Zira potansiyel adaylar arasındaki eski Dışişleri Bakanı Mike Pence'e verilen destek yüzde 26, Florida Valisi Ron DeSantis'e verilen destek yüzde 20 oldu.

Ayrıca diğer seçmenler Trump'a soğuk bakıyor. Kendisini bağımsız olarak niteleyenlerin yüzde 58'i, Demokratların ise yüzde 86'sı Trump'ın siyasete tekrar girmesi fikrine karşı olduklarını söyledi.

Trump gelecek seçimlerde aday olacağını pek çok kez ima etse de henüz resmi bir açıklama yapmadı. Eski ABD Başkanı üç hafta önce yaptığı açıklamada kendisini aday olmaktan "doktorun vereceği kötü haberin" alıkoyacağını söylemişti.

Geçen ay yapılan bir anket de Beyaz Saray'dan 9 ay önce ayrılan Donald Trump'ın, Cumhuriyetçiler arasında popülerliğini artırdığını göstermişti.

10 bin 371 kişinin katıldığı ankete göre Cumhuriyetçilerin üçte ikisi (yüzde 67), Trump'ın gelecekte önemli bir siyasi figür olarak kalmasını istediğini söylemişti. Bu oran, Ocak 2021'deki ABD Kongresi baskınının hemen ardından yapılan ankete göre 10 puanlık bir artış anlamına geliyor.

Cumhuriyetçilerin yüzde 44'ü, eski ABD Başkanı Trump'ın 2024 seçimlerinde aday olmasını, yüzde 22'siyse Trump'ın, kendi görüşlerine uyan başka bir adayı desteklemesini arzu ettiğini kaydetmişti.

"Beni hâlâ özlemediniz mi?"

ABD'li komedyen ve aktivist Jon Stewart pazar günkü bir röportajında Trump'ın tekrar seçilme şansının çok yüksek olduğunu söyledi. Stewart, eski ABD Başkanı'nın seçim kampanyasında 6 Ocak'taki kongre baskınını ve son seçimlerinde usulsüzlük yapıldığına dair ortaya çıkan "Çalmayı Durdur" ifadesinin sıkça kullanılacağını tahmin ettiğini belirtti.

Bununla birlikte Trump dün yaptığı açıklamada "Kovid-19 salgını kontrolden çıkıyor, mağazalarımızda az sayıdaki ürünle tedarik zincirimiz çöküyor. Afganistan'da aşağılandık, sınırımız ise tam bir felaket, benzin fiyatları ve enflasyon hızla artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın "başarısız" olduğu mesajını veren Trump, "Biden nasıl? Beni hâlâ özlemediniz mi?" ifadesiyle sözlerini sonlandırdı.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, RT, The Hill, AA, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU