Yeni doğum yapmış annenin kokusu babanın bebeğe ilgisini artırıyor

Kadınların hamilelik sonrası yaydığı kokunun, erkeğin psikolojik ve davranışsal değişimi için yeterli olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: The Independent

Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların kokusunun, babaların bebeklere karşı ilgisini artırdığı ortaya çıktı.

Newcastle ve Stirling üniversitelerinden bilim insanlarının yaptığı çalışmada, yeni doğum yapan annelerden yayılan kokuyla, erkeklerin bebeklerin yüzüne bakma isteği arasındaki bağlantı incelendi.

Araştırma için yaşları 19 ila 44 arasında değişen 91 erkek seçildi ve bu kişilere toplamda 10 dakikadan fazla süreyle koku örneklerini burunlarına çekmeleri istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma için kullanılan numuneler arasında, araştırma döneminde doğum yapmış 27-33 yaş aralığında 5 kadından alınan kokulara da yer verildi. Bu örnekler, hamileliğin ilk dönemi, geç dönem ve doğum sonrası olmak üzere 3 ayrı safhada toplandı.

Koku örnekleri, kadınların tişörtlerine dikişle tutturulan ve 24 saat bekletilen makyaj pamukları sayesinde toplanırken, aynı yöntemle 24-29 yaş arasında hamile olmayan 5 kadından da numuneler alındı.

Çalışmaya katılan erkeklere, araştırma öncesi ve sonrası şeklinde online iki anket yapıldı.

Erkek katılımcılara daha sonra erkek, kadın ve bebek yüzlerinin görüntülerine bakmak istedikleri süreyi kısaltmak ya da uzatmak için tuşlara basmaları söylendi.

Anneliğin ilk dönemine ait kokulara maruz kalan katılımcıların, bu numuneleri koklamamış erkeklere kıyasla bebek görüntülerine daha uzun süre baktığı görüldü.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, hamilelik sonrası kokusunun, erkeklerin bebeklerin yüzlerini gösteren fotoğraflara bakmasında “marjinal derecede önemli etkiye” yol açtığı sonucuna ulaştı.

Physiology & Behavior adlı bilimsel yayında yer alan araştırmanın yazarları, “Bulgularımız, hamilelik sonrası kadınların vücut kokusuna kısa süreli maruz kalmanın, bebek bakımıyla ilgili psikolojik ve davranışsal değişiklikleri tetiklemek için yeterli olduğuna ilk kanıtı olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

Elde edilen sonuçlara göre, hamile kadınların yaydığı kokunun, partnerlerinin ebeveynliği üzerinde daha etkili olması muhtemel görünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU