Türkiye, Dünya Kupası umutlarını son dakika golüyle sürdürdü... Çetiner: Süper başladığımız işi süper mahvettik

Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Letonya'yı mağlup etti ve gruptan çıkma şansını son haftaya taşıdı. Spor yazarı Faik Çetiner, A Milli Takım'ın galibiyetini ve gruptan çıkma şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

A Milli Takım'a galibiyeti getiren golü, uzatma dakikalarında Burak Yılmaz kaydetti / Fotoğraf: AA

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Şenol Güneş sonrası Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde çıktığı ikinci karşılaşmayı galibiyetle tamamlayarak umutlarını son milli maç haftasına taşıdı. Ay-yıldızlılar, gruptan çıkabilmek için son maçlarında Cebelitarık ve Karadağ'ı yenerek Norveç'in ve Hollanda'nın puan kaybetmesini bekleyecek. 

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu sekizinci maçında deplasmanda Letonya'ya konuk olan Kuntz'un öğrencileri, 70. dakikada Merih Demiral'ın kendi kalesine attığı goller 1-0 yenik duruma düştü.

 

 

Kalan dakikalarda maçı bırakmayan ay-yıldızlılar, 75. dakikada Serdar Dursun ve 90+9. dakikada Burak Yılmaz'ın penaltıdan attığı golle sahadan 2-1'lik üstünlükle ayrıldı.

G Grubu'nda oynadığı son 6 maçta 4 kez puan kaybı yaşayan Türkiye, alınan bu sonucun ardından puanını 15'e yükseltse de 3. sırada kaldı.

Norveç 17 puanla ikinci sıradaki yerini korurken, Hollanda 19 puanla liderliğini sürdürdü.

Türkiye, gruptaki 9. karşılaşmasında 13 Kasım'da Cebelitarık, son maçını ise 16 Kasım'da Karadağ ile oynayacak. 

 

 

Türkiye gruptan nasıl çıkar?

G Grubu'nda üçüncü sırada yer alan ve liderden 4, ikinciyle de 2 puan farkı bulunan Türkiye'nin gruptan çıkma şansı kendi elinde olmasa da birkaç ihtimali daha bulunuyor.

Grupta iki maçı kalan ve söz konusu müsabakalardan mutlak galibiyetle ayrılması gereken ay-yıldızlılar, Hollanda'nın 4, Norveç'in de 2 puan daha kaybetmesi halinde gruptan çıkma şansı yakalayacak.

Türkiye'nin Norveç veya Hollanda ile puanları eşitlemesi halinde ise takımların genel averajlarına bakılacak.

Sekizinci maçlar sonunda Hollanda'nın +23, Norveç'in +9 averajı bulunuyor. Türkiye'nin genel averajı ise +4.

 

Türkiye-AA (5).jpeg
Inter'de oynayan Hakan Çalhanoğlu, müsabakada 90 dakika forma giydi / Fotoğraf: AA

 

Son 11 maçta 4 galibiyet

2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde G Grubu'na Hollanda ve Norveç galibiyetleriyle başlayan Türkiye, üçüncü maçında Letonya ile 3-3 berabere kaldı.

Bu karşılaşmanın ardından EURO 2020 finallerine katılan Türkiye, turnuvada İtalya, Galler ve İsviçre ile mücadele etti ve 3 maçta da yenildi.

Eksi 7 averajla organizasyondan elenen Türkiye, finallerin en kötü performans sergileyen ekibi oldu.

EURO 2020 sonrası yönünü yeniden 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ne çeviren ay-yıldızlılar, 2-0 öne geçtiği maçta Karadağ ile 2-2 berabere kaldı. 

Sonrasında karşılaştığı Cebelitarık'ı 3-0 mağlup eden Türkiye, lider çıktığı Hollanda karşısında 6-1'lik yenilgiyle sahadan ayrılarak hem üçüncü sıraya geriledi hem de Dünya Kupası yolunda ağır yara aldı.

 

 

Hollanda hezimetinin ardından teknik direktör Şenol Güneş'in görevine son veren Türkiye, takımın başına Alman Stefan Kuntz'u getirdi.

Kuntz yönetimindeki ilk maçında Norveç ile karşılaşan ay-yıldızlılar, kritik karşılaşmada rakibiyle 1-1 berabere kalarak gruptan çıkma şansını zora soktu.

Gruptaki sekizinci maçında Letonya'yı uzatmalarda bulduğu golle yenmeyi başaran Türkiye, gruptan çıkma şansını son haftaya taşıdı.

Türkiye, 13 Kasım'da Cebelitarık, 16 Kasım'da da Karadağ ile oynayacağı maçlarla 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ni tamamlayacak.

 

Türkiye-AA (3).jpeg
Karşılaşmaya ilk 11'de başlayan Kerem Aktürkoğlu, 74. dakikada yerini Halil Dervişoğlu'na bıraktı / Fotoğraf: AA

 

"Maçın dönmesi mucize"

Spor yazarı Faik Çetiner, A Milli Takım'ın Letonya galibiyetini ve gruptan çıkma şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

A Milli futbol takımının Letonya karşısındaki performansını beğenmediğini ifade eden Çetiner, maçla ilgili şunları kaydetti:

Çok kötü bir görüntü çizdiler. Oynanan futbol hayal kırıklığı. Bilhassa yurtdışından gelen futbolcuların hiçbir katkıları olmuyor maçlarda. Daha önceki maçlarda da Hakan Çalhanoğlu, Zeki Çelik yok. Çağlar Söyüncü ile Merih Demiral savaşıyor. Burak Yılmaz gol attı ama penaltı pozisyonuna kadar yok. Yurtdışında takımlarında bu performanslarla nasıl oynuyorlar merak ediyorum. Bunları takip ediyorlar mı? Yoksa sadece yurtdışında oynuyorlar diye mi kadroya alınıyorlar? Sadece Avrupa'da oynuyorlar diye herkesi buraya toplayacaksın diye bir kaide yok.

Stefan Kuntz'un Letonya karşısında uzun süre hamle yapmadığını belirten Çetiner, "Kulübedesin, işler iyi gitmiyor, ne yaparsın? Hamle yaparsın ama Kuntz yapmıyor! Bir de gol yedik. Maçın dönmesi mucize. Rakip topu oyalamasa, taca vursa bitti gitti. Hakem 4 dakika uzatma vermiş ekstra uzatmayı oynatıyor ve gol atıyorsun" dedi. 

Türkiye A Milli Futbol Takımı kadrosunun Türkiye'de oynayan oyunculardan ağırlıklı olarak seçilmesi gerektiğini dile getiren Çetiner, "Süper Lig'de oynayan ve Milli Takımı hak eden çok fazla oyuncu var. Artık torpille mi, dostluk, arkadaşlıkla mı oluyor ya da geçmişe dayalı kredilerle mi oluyor bilemiyorum" şeklinde konuştu.

"Gençlere niye şans verilmiyor"

Milli Takım'da genç oyunculara şans verilmemesini eleştiren Çetiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

2022 Dünya Kupası'na gitsek Caner Erkin ile Burak Yılmaz orada olacak mı? Biri 38, diğeri 36 yaşında. Yüzde 90 olmayacaklar. Peki o zaman gençlere niye şans verilmiyor? İspanya'yı seyrettik hepimiz. Gencecik bir kadro kurmuşlar. 2-1 Fransa'ya yenildiler ama İspanyollar takımlarını ayakta alkışladı. Çünkü özverili oynayan gençler var. Araya bir-iki tecrübeli katarsın ama bizim takımda hala Burak Yılmaz, Caner Erkin oynuyor. Burak penaltıyı kazandırdı ama belki verilmeyecekti. VAR olmasa verilmezdi. Rıdvan Yılmaz, Halil Dervişoğlu varken neden bu isimler oynuyor? 

 

Türkiye-AA (4).jpeg
Cengiz Ünder, mücadeleci oyununu asistle süsledi / Fotoğraf: AA

 

"Dünyada iddialı takımların başında kendi ülkelerinden teknik direktörler çalışıyor"

A Milli Takım'da Şenol Güneş sonrası Stefan Kuntz'un göreve getirilmesini yorumlayan Çetiner, şu ifadeleri kullandı:

Benim öncelikle kabullenemediğim şu: 85 milyon nüfusu olan ülkemizden milli takımın başına bir Alman'ın gelmesini şahsen hazmedemiyorum... En büyük sıkıntım bu. Alman Milli Takımı'nın başından da gelmedi, Ümit Milli Takım'dan geldi. İyi, kaliteli bir insan olabilir ona şüphem yok, kişiliğine bir şey söylemiyorum. Bu tercihi Hamit Altıntop yaptıysa onu eleştiriyorum. Bence kalan 4 maçta takımı Yılmaz Vural, Samet Aybaba veya Mustafa Denizli'ye verselerdi, daha iyi hazırlarlardı. Belki aynı neticeler alınırdı, belki Norveç'i yenerdik. 4 maçtan sonra da spor yazarlarının, spor adamlarının, eski milli futbolcuların ve teknik direktörlerin de katılacağı bir konsorsiyum oluşturulur, bir panel yapılırdı. Herkes fikrini beyan ederdi. Bu fikirler ışığında milli takımın ilerleyen bölümdeki 2-4 yılı için bir teknik adam seçilirdi. Bunun için ben Kuntz'u kabullenemiyorum. Dünya genelinde iddialı takımların başında kendi ülkelerinden, kendi dilini bilen teknik direktörler çalışıyor. Bu nedenle milli takımın başında Türk bir teknik adam görmek istiyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu görüntüsüyle play-off oynayacak milli takım, orada başarılı olabilir mi o da şüpheli" 

Ay-yıldızlı ekibin gruptaki şansını da değerlendiren Çetiner, olası play-off şansıyla ilgili şu yorumu yaptı:

Kalan Cebelitarık ve Karadağ maçlarını kazanırız. Karadağ'ın iddiası da kalmadı. Burada kilit maç Hollanda-Norveç. Hollanda ile Norveç diğer maçlarını kazanırlar. Her ikisi de kazanırsa son maça 2 puanlık farkla girecekler. Norveç, Hollanda'yı yenerse grup birincisi olur. O nedenle bizim için önemli, işimize yarayabilir. Kora kor bir maç olabilir ya da al gülüm ver gülüm olup berabere bitebilir. Nasılsa her ikisi de hedefine ulaşmış olacak. Büyük ihtimalle kora kor bir maç olacak. Haaland, Sörloth gibi isimler de iyileşirse o maça kadar grup birinciliği için mücadele ederler bu da bize yarar. Bu futbol görüntüsüyle buradan çıkıp play-off oynayacak milli takım, orada başarılı olabilir mi o da şüpheli. 

"Süper başladığımız işi süper mahvettik"

Türkiye'nin 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ne sürpriz sonuçlarla başladığını dile getiren Çetiner, "İnanılmaz sürpriz sonuçlarla başladık. Hollanda ve Norveç galibiyetleri, ardından Letonya ve Karadağ beraberlikleri. Hiç tahmin edilmeyen, kimsenin tatmin olmayacağı bir başlangıç oldu. O maçlardan bize 4 puan verselerdi havada kapardık ama 6 puan aldık. Sonraki iki maçtan 6 puan almamız gerekirken iki puan aldık. O iki maçı kazansaydık zaten liderdik. Süper başladığımız işi süper mahvettik. Eğer Dünya Kupası'na gidemezsek öne geçip kazanamadığımız Letonya ve Karadağ maçları yüzündendir" şeklinde görüş belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU