TÜGVA'nın Büyükada'daki binasını tahliyesine giden İBB zabıtalarına polis engeli

Büyükada'daki TÜGVA binasını boşaltmak isteyen zabıta ile polis arasında arbede yaşandı. TÜGVA tahliyeyi hukuksuz olarak nitelerken İBB'den hukuki sürecin başlatılacağı açıklaması geldi

Fotoğraf: Halk TV

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı zabıta ekipleri dün Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından kullanılan Büyükada iskelesinin üst katını, mahkeme kararıyla İBB devredildiği gerekçesiyle tahliye etmek istedi.

Tahliyeye karşı çıkan TÜGVA yetkilerinin durumu polise bildirmesinin ardından polis, tahliyeyi gerçekleştirmek isteyen zabıta ekiplerine engel oldu.

Halk TV'de yer alan habere göre, polisle zabıta ekipleri arasında küçük çaplı arbede yaşandı.

Ongun: Hukuki süreç başlatılacaktır

İBB Sözcüsü Murat Ongun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bir vakıf, Büyükada Vapur İskelesi'ni, mahkeme kararına rağmen boşaltmadı, tahliye ise engelleniyor. Oysa tahliyenin önünde hiçbir hukuki engel yok. Bu vakfın İBB’ye karşı savunulması idari usullere aykırıdır. Bunu yapan tüm kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacaktır" ifadesini kullandı.

"Valilik ve kaymakamlık reddetti"

TÜGVA’dan yapılan açıklamada ise İBB’nin Şehir Hatları A.Ş. ile aralarında 2018 yılında 10 senelik kira sözleşmesi imzalandığı, kendilerinin de tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği ayrıca kiralarını da geciktirmeden ödedikleri savunuldu.

Kira sözleşmesinin devam ettiğine dair açılan tespit davasının devam etmesi nedeniyle kaymakamlık ve valiliğin İBB’nin taleplerini reddettiği kaydedilen açıklamada, İBB’nin eşyaları kayıt tutmadan "zorla binadan gasp ederek" dışarı çıkardığı iddia edildi.

Kaftancıoğlu: İlçe başkanımız darp edildi

Tahliyenin önlenmesinin ardından ilçe başkanlarıyla birlikte Byükada'ya giden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Adalar ilçe başkanının polis tarafından darpe dildiğini duyurdu.

Kaftancıoğlu şunları kaydetti:

Adalar İlçe Başkanımız Adalar halkının hakkını savunmak için, hukuka uygun davranılmasını savunmak için, devletin polisi böyle bir şey yapmaz ama sanıyorum TÜGVA'nın polisleri darp ettiği için şu anda hastanede. Şu anda Araştırma Hastanesi'nde gözetim altında.

Arkamızda gördüğünüz, bakmaya doyamadığınız Ada iskelesi, 2015 yılında bir protokolle İBB'ye devredilmiş. Üst kısım ise 2018'de TÜGVA'ya 10 yıllığına kiralanmış. 10 yıllığına üstelik 2500 liraya kiralanıyor. Sonra öğreniyoruz ki burayı kiralayan vakıf ilgili bölümü üçüncü kişilere kiralanmış. İBB protokole aykırı olduğu için tahliye tebligatı yolladı ama tebligatın gereği yerine getirilmedi.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin 28 Mayıs tarihli kararıyla binanın tahliye edilmesi kararı yargı eliyle de tescil edildi.

Adalar Kaymakamı mı, TÜGVA kaymakamı mı bilmiyorum, iki kez tahliye için tarih veriyor, sonra erteliyor. Sonrasında ise kaymakam tatilde.

Devletin kamu görevlisi niye var, halka hizmet etmek için. Devletin polisi sizlerin hakkı hukukunu korumak için var. Ancak burada muhattap yok, gerekçe yok.  CHP polise 3600 ek gösterge verilsin derken, devletin polisi demeyi ayıp sayarım, TÜGVA'nın polisleri içerdeki üç kişiyi koruyor, kimden koruyor?

AK Parti'den açıklama

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı da konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Söz konusu yer, 2018’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Türkiye’nin gençlerine hizmet etmek amacıyla 10 yıllığına Borçlar Yasası kapsamında kiralanmış bir yerdir. Ev sahibi kiracı ilişkisi mevcuttur. Bir gece ansızın İBB zabıtalarının gönderilerek zorla tahliye ettirilmek istenmesi hukuka aykırıdır" ifadeleri kullanıldı. 

İmamoğlu’ndan vakıf ve dernek açıklaması: O günler bitti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün büyükşehir belediyesinin tarihinde ilk kez açtığı öğrenci yurtlarını ziyaret etti.

İmamoğlu burada yaptığı açıklamada "Birilerinin aile ya da akraba vakıflarını değil kurumlarımızı güçlendireceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni güçlendireceğiz. Başka kurumlarımız var bizim" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU