Yusuf Ziya Cömert: Muhalefete ‘kararsız’ sorular

"Ayrı ayrı her birinizin kabiliyetleri hakkında vatandaşın fikri var. Ama birlikte nasıl yöneteceksiniz?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazar Yusuf Ziya Cömert, muhalefetin iktidar olması halinde önüne bir dizi soru geleceğini, bunları nasıl çözüme ulaştıracaklarını şimdiden duyurmaları gerektiğini söyledi.

Cömert, bugünkü köşe yazısında “Siz, Millet İttifakı’nın bileşenleri. Hatta muhtemel veya müstakbel bileşenleri. Ülkeyi nasıl yöneteceksiniz?” diye sordu. Cömert, muhalefetin yanıtlaması gereken sorulardan bazılarının şunlar olduğunu söyledi:

Var mı bir Kürt sorunu? Var olduğunda mutabık mısınız? Nasıl çözeceksiniz? Bir yol haritası belirlediniz mi? Anadilde eğitim dahil, her bir konuda... Terörle mücadele hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl devam edecek? Aynı mı?

Göçmen sorununu artık herkes kabul ediyor. Nasıl bir çözüm tasarlıyorsunuz? Evet, CHP ve İyi Parti göçmenlere mesafeli, Saadet, Gelecek ve Deva mutedil. “Hepsini göndereceğiz” demenin seçmende maalesef karşılığı var. Sadece seçmendeki karşılığına mı talipsiniz? Yoksa aranızda tartışıp bir orta yol ya da her hangi bir yol arar mısınız?

‘Mavi vatan’ her birinize göre nedir? Münhasır ekonomik bölgeleri, o bölgelerdeki faaliyetleri, sondajları iktidara gelirseniz sürdürecek misiniz? Libya’da nasıl bir pozisyon alacaksınız? BM’nin tanıdığı hükümeti mi Hafter’i mi destekleyeceksiniz? Yoksa “Azıcık aşım ağrısız başım” mı diyorsunuz?

Suriye’de ne yapmayı planlıyorsunuz? Geri çekilelim ve karışmayalım mı yoksa oradaki anti-terör koridorunu, Afrin’i, Ayn el-Arab’ı muhafazaya devam mı? Türkiye savunma sanayiinde iyi bir noktaya geldi. Bu alandaki yatırımlar sizin iktidarınızda devam eder mi?

Sonra başka meseleler. Bütün sıkıntılarımızın altında yatan müzmin eğitim sorunumuz. İşsizliğin bile en az yarısı eğitim konusundaki milli beceriksizliğimizden ve plansızlığımızdan kaynaklanıyor. İnsanları ikna edecek ve üzerinde anlaştığınız bir eğitim politikanız var mı?

Yoksa, “Okullar açık işte, 20 milyon insanı üniversiteye kadar meşgul ediyor, bu da bir hizmettir” felsefesi devlet politikası olarak kalacak mı?

Tarımda ‘saldım çayıra Mevlam kayıra’ ilkesinden hiç ayrılmadık. Kimse bütününü ele alıp konuşmuyor. Parça parça tenkit ediyor. Var mı kapsamlı, toprağı da insanı da, mahsulü de zayi etmeyecek bir çözümünüz?

Ekonomide iktidar yanlış üstüne yanlış yapıyor. Siz ne yapacaksınız? İktidara geldiğinizde sırf iktidar değiştiği için Türkiye’ye sıcak para gelmeye başlayacak. Hepsi bu kadar mı? Bu memleket hep borçla mı yaşayacak?

Cömert yazısında "Muhalefet kendi arasında bu soruları sorup cevapları üzerinde bir mutabakat tesis edemezse ‘kararsızlar’ın ne yapacağı belli olmaz" yorumunu yaptı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU