Alevi derneklerinden, Isparta Belediye Başkanı Değirmen'e tepki

Yapılan ortak açıklamada, Belediye Başkanı Değirmen'in Isparta'daki cemevi açılışında PSAKD Genel Başkanı Kaplan'a yönelik kullandığı ifadelerin Alevi toplumunu aşağıladığı savunuldu

Bugün Isparta'da gerçekleşen cemevi töreninde, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili sözlerine tepki gösteren Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'e Alevi derneklerinden tepki geldi.

7 Alevi derneğinden yapılan ortak açıklamada, Belediye Başkanı Değirmen'in bu eylemiyle Alevi toplumunu aşağıladığı savunuldu.

Açıklamada, Bir kamu yöneticisinin  cemevinin açılışını bahane ederek  adaleti, inancı ve vicdan ölçüsünü kendi siyasi zihniyetine alet etmesi ve bu bahaneyle Gani Kaplan’ı tehdit etmesi, AKP hükümetinin Alevi toplumuna karşı olan ikiyüzlü zihniyetinin göstergesidir" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başdeğirmenin'in "Bu cemevini ben yaptırdım" ifadesinin de eleştirildiği açıklamada, şöyle devam edildi:

Belediye Başkanı  Şükrü Başdeğirmen’in tüzel kişiliği olan bir devlet kurumunu kendi  malı kabul ederek "Bu cemevini ben yaptırdım.” demesi de ayrıca  hadsizliktir. Çünkü başta Ispartalı Aleviler olmak üzere onlarca Alevi kurum yöneticileri çok iyi biliyor ki cemevi arsasının satın alınmasından inşaatın tamamlanmasına kadar olan tüm süreç, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, ülkedeki Alevi kurumları ve Ispartalı işadamlarının lokmaları sayesinde tamamlanmıştır.

Bizler bireysel çıkar ve siyasi istikballeri için inancımıza yönelik nefret söylemlerinde bulunan, kurum yöneticilerimize saldıran, nefret söylemleri ile toplumu tahrik eden ve Alevi toplumunu suçlayarak ötekileştirmeye yönlendiren herkesin  şunu çok iyi bilmesini istiyoruz; erdemli bir yönetici, hak ve hukuku kabul eder, insan hakları dahilinde yer, din, inanç ve vicdan özgürlüğünün adil dağıtılması ve saygı duyulması yönünde çaba harcar diyoruz. Ve bugün bir kez daha gördük ki Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in hareketi ideolojiktir. Kendisini kınıyor ve derhal istifa etmesini istiyoruz. 

Ortak açıklamada imzası bulunan dernekler şu şekilde:

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Ne olmuştu?

Isparta Cemevi’nin açılışı için yapılan törende PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da bir konuşma yaptı.

Kaplan, Alevilerin ibadethaneleri olan cemevinin yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak hizmetlerin bir anlamı olmadığını ifade etmiş ve "Diyanet’in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez" demişti.

Kaplan’ın bu sözleri üzerine konuşması devam ederken Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen yerinden kalkarak Kaplan’a doğru yürümüş ve Diyanet’i eleştiren sözlerinden dolayı tepki göstermişti.

Kaplan’ın siyaset yapamayacağını iddia ederek, bölücülükle suçlamış Başdeğirmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alevilerin ve cemevlerinin yanında olduğunu, söz konusu cemevini de kendisinin yaptırdığını iddia etmişti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU